Hospitalet de Llobregat
Economia 29/01/2011

Els sindicats elogien Joan Rosell com a persona clau per aconseguir el pacte per les pensions

La UGT diu que, sense Rosell, l'acord era "impensable"

Efe
2 min
Cándido Méndez, secretari general de la UGT

RedaccióEl secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha destacat el paper "discret" i "clau" del president de la CEOE, Joan Rosell, en la negociació per al pacte de les pensions i ha assegurat que amb l'anterior president, Gerardo Díaz Ferrán, "hagués estat impensable". Méndez ha fet aquestes declaracions a l'Hospitalet de Llobregat, abans de la seva intervenció a l'assemblea de delegats de la UGT de SEAT que avui elegeixen els seus candidats a les pròximes eleccions sindicals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Méndez ha volgut fer un reconeixement al president de la patronal CEOE, Rosell, del qual ha dit que "ha tingut un paper clau amb molta discreció". "La possibilitat que s'obri un escenari de diàleg social d'aquesta naturalesa ha passat pel canvi a la cúpula de la patronal CEOE. Amb l'anterior president no hagués estat possible ni tan sols plantejar-nos la possibilitat. Amb aquest president de la CEOE no només ha estat possible sinó que hem aconseguit aquest preacord en pensions i gairebé amb tota probabilitat podrem aconseguir-ne un altre de més general".

El dirigent de la UGT també ha lloat el paper del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, del qual ha dit que "ha sabut amb molta intel·ligència, encert i responsabilitat i sentit d'Estat, proposar una transaccional en el Pacte de Toledo, que és l'enganxall parlamentari amb aquest preacord, i ja ha manifestat el seu suport explícit al pacte". Segons Méndez, per tant, el pes dels catalans per arribar a un acord ha estat fonamental.

El secretari general de la UGT ha defensat el preacord sobre la reforma de les pensions i ha subratllat que l'acció dels sindicats ha aconseguit una reducció dels propòsits inicials del Govern, que pretenia una única edat de jubilació, la dels 67 anys. "L'acord preveu un interval d'edats de jubilació dels 63 als 67 i es mantenen els 65 amb 38,5 anys de cotització. A més es manté la jubilació parcial anticipada", ha recordat Méndez. Cándido Méndez també ha destacat la inclusió de polítiques dirigides als joves i a les dones "i que fins ara existien a Espanya com és el reconeixement dels períodes formatius dels joves i del període que les dones dediquen a la cura dels seus fills per al còmput de la pensió".

Segons Méndez, d'aquesta manera es promou la formació i la natalitat i "això significa en la pràctica neutralitzar l'impacte de l'allargament de l'edat de jubilació per a dos col·lectius que podien estar en una situació més complicada".

stats