Cap normativa regula els límits de temperatura a la feina (excepte a les fàbriques)

A partir de 28 ºC, els errors humans creixen significativament, segons el Col·legi d'Arquitectes Tècnics

3 min
Els treballadors de la construcció i l'agricultura són els més exposats a les altes temperatures durant la jornada laboral.

BarcelonaLes altes temperatures poden incrementar fins a un 10% la sinistralitat laboral, segons un estudi publicat pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona (CAATEEB) i elaborat amb dades de tot Espanya per Estudi IS Global. Els accidents més habituals són cops de calor i cremades, i els sectors més afectats són l'agricultura i la construcció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El CAATEEB destaca que diversos estudis mostren que, a partir de temperatures superiors als 28 ºC, el nombre d'accidents derivats d'errors humans i actes insegurs creix significativament, ja que els treballadors tenen més dificultats per concentrar-se, descansen menys i pateixen un alentiment de la capacitat de resposta. A Espanya no hi ha cap normativa que reguli les temperatures mínima i màxima que hi ha d'haver als centres de treball (excepte a les fàbriques). Tot i això, el govern espanyol ha demanat a empreses i sindicats que "revisin les condicions de treball i els plans de prevenció de riscos laborals".

De fet, els últims dies hi ha hagut dos morts a Espanya per causa directa de la calor: en concret, dos treballadors van perdre la vida a Madrid divendres passat. La primera víctima, coneguda aquest dissabte, va ser un empleat de 60 anys del servei municipal de neteja de la capital espanyola, que va ingressar a l'hospital amb una temperatura corporal de 41,6 ºC. Aquell mateix dia, un operari de 56 anys d'una nau industrial al municipi de Móstoles, al sud-oest de Madrid, també va morir a l'hospital, on havia entrat "en estat crític" i amb una temperatura corporal de 42,9 ºC.

La temperatura pot ser mortal, també fora de la feina. El 2021, van morir a Espanya 1.298 persones per causes relacionades amb un "excés de temperatura", segons les dades de l'Instituto de Salut Carlos III de Madrid —depenent del ministeri de Sanitat— una xifra que previsiblement s'incrementarà com a conseqüència del canvi climàtic. Segons aquest organisme, entre el 10 i el 18 de juliol es va produir 510 defuncions per l'onada de calor.

En aquest sentit, el CAATEEB recorda que els episodis d'altes temperatures han deixat de ser ocasionals per passar a ser cada vegada més habituals durant els mesos d'estiu, a part de més llargs i intensos. De mitjana, la temperatura a Catalunya ha pujat 1,8 graus des del 1950.

Els serveis de prevenció decideixen

Ni Catalunya ni Espanya tenen cap norma que prohibeixi l'activitat laboral a l'exterior a partir de certa temperatura, ni tampoc a les oficines. La norma catalana que serveix de marc per evitar accidents a la feina és la llei de prevenció de riscos laborals i permet que segons l'activitat es prenguin unes mesures o unes altres, segons explica Jordi Garcia, catedràtic de dret laboral de la Universitat de Barcelona. "Respecte a l'exterior no hi ha res", indica, però sí a l'interior de factories, on es marca un límit màxim de 35 ºC.

Això no vol dir, però, que no hi hagi cap tipus de control. "Totes les empreses tenen uns serveis de prevenció" que poden ser interns o externs i que compten amb "una part mèdica", comenta Garcia. És aquest servei de prevenció qui determinarà "quines mesures s'han d'implementar" en cada empresa durant els episodis de temperatures altes com l'onada de calor que afecta Europa aquests dies, i que seran diferents segons les activitats. Per exemple, la calor no afecta igual un treballador del metro que pot estar subjecte a altes temperatures, però està permanentment a cobert, que un jardiner, que treballa sota el sol gran part de la seva jornada.

De fet, ahir a última hora, mentre un altre operari de neteja havia hagut d’ingressar crític també per la calor, sindicats i empreses adjudicatàries de la neteja de Madrid pactaven un acord que, entre altres mesures, elimina el torn de tarda quan hi ha  aquests pics de temperatura. Una negociació d’urgència per un problema que cada cop serà més comú

stats