Laboral

Nou rècord històric: Catalunya torna a superar el màxim d'afiliats a la Seguretat Social

Hi ha 3,8 milions d'ocupats, un increment de 42.194 persones, que coincideix amb l'inici de la temporada turística

3 min
Cua en una oficina del SOC a Barcelona

BarcelonaA mesura que s'acosta l'estiu –i s'afegeixen més contractacions per la temporada turística– el mercat de treball suma nous rècords. Catalunya va registrar al maig un altre màxim d'afiliats a la Seguretat Social, segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri que dirigeix Elma Saiz. Així doncs, hi ha 3.806.364 ocupats, la xifra més alta de la sèrie històrica i un increment de 42.194 persones respecte a l'abril (un 1,1% més). Si ens fixem en l'evolució de l'últim any, ja s'han creat 90.131 nous llocs de treball. En aquest sentit, Catalunya ha estat la segona comunitat en generació d'ocupació en nombres absoluts al maig, només per darrere dels 52.949 nous afiliats de les Illes Balears.

Afiliats a la seguretat social a Catalunya

Al conjunt d'Espanya, l'afiliació mitjana també ha superat tots els registres anteriors i ara està per sobre dels 21,3 milions. Exactament, són 21.321.794 ocupats, dels quals 220.289 s'han creat al maig. A l'Estat hi ha més de mig milió de treballadors més ara que fa un any. Com és habitual en aquest punt del calendari, el sector que més ha crescut en el règim general és el de l'hostaleria, amb 77.913 ocupats més (un 5,1%), seguit de les activitats administratives i els serveis auxiliars (22.207).

El ministeri de Seguretat Social remarca en un comunicat que l'afiliació ha sumat prop d'1,8 milions de persones des d'abans de la pandèmia i que porta 49 mesos de creixement interromput en termes desestacionalitzats. A més, insisteix que la creació d'ocupació a Espanya, amb un increment d'un 9%, supera la d'altres grans economies europees com França (+5,2%), Itàlia (+3,1%) i Alemanya (1,4%) respecte als nivells precovid.

Afiliats a la seguretat social a Espanya

El cinquè mes de l'any també s'ha tancat amb una caiguda generalitzada de l'atur a Catalunya, en tots els sectors de l'economia i a les quatre demarcacions. Concretament, la xifra de persones registrades als serveis públics d'ocupació s'ha reduït en 6.248. Ara hi ha un total de 330.782 catalans sense feina, un descens de l'1,8% respecte al mes anterior. La reculada de l'últim any és de l'1,5%, és a dir, ara hi ha 5.321 aturats menys que el maig del 2023.

Lleida, on més cau l'atur

Percentualment, Lleida ha estat la demarcació catalana on més s'ha reduït l'atur (un 4,2% menys; 707 persones menys), seguida de Tarragona (-2,3%), Girona (-2,2%) i Barcelona (-1,5%). Pel que fa a sectors, la gran part d'aquesta davallada s'ha concentrat als serveis, amb 4.816 persones ocupades més. La disminució de l'atur va ser de 482 treballadors en la indústria, 389 a la construcció i 185 a l'agricultura.

El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, ha valorat positivament aquestes dades i ha remarcat que "són xifres sense precedents". A més, ha destacat que els desocupats han assolit el registre més baix des del 2008: "Som davant un món del treball enfortit que segueix a molt bon ritme". El secretari ha assegurat que encara hi ha "marge de millora" i ha assenyalat el percentatge "important" de persones que fa més de dos anys que no tenen feina. Preguntat per la qualitat de l'ocupació, Vinaixa ha admès que les noves afiliacions del maig s'han produït en alguns àmbits com l'agricultura, coincidint amb la campanya agrària, i el turisme, a les portes de la temporada d'estiu, però ha insistit que l'estacionalització millora respecte als anys anteriors. "Ara les dents de serra són molt menys pronunciades", ha defensat.

A l'Estat, el nombre de persones que consten a les oficines del Sepe ha caigut en 58.650 al maig respecte al mes anterior, un descens d'un 2,2%. D'aquesta manera, hi ha 2.607.850 aturats a Espanya, la xifra més baixa en un mes de maig des del 2008. En aquest context de bona marxa del mercat de treball, l'atur ha baixat en 131.260 persones (-4,7%) si ho comparem amb la dada del mateix mes de l'any passat. La desocupació s'ha reduït a totes les comunitats autònomes, però especialment a Andalusia (-15.585 persones), Catalunya (-6.248 persones) i la Comunitat de Madrid (-5.586 persones).

Per la seva banda, els secretaris d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, i de Seguretat Social i Pensions, Borja Suárez, han assegurat que les dades "rècord" d'ocupació del maig permeten afirmar que el dinamisme del mercat laboral s'està "intensificant" i neguen que s'hi estigui produint un alentiment. Durant la roda de premsa de presentació de les xifres, Pérez Rey ha recalcat que el nivell d'atur registrat és el més baix dels darrers setze anys, mentre que l'ocupació "cavalca sobre la contractació de qualitat i indefinida". Alhora Suárez ha defensat que aquests "resultats espectaculars" venen acompanyats d'una reducció dels nivells de precarietat i una correcció dels problemes estructurals que han caracteritzat Espanya els últims anys, com la bretxa de gènere i les dificultats laborals per als menors de 30 anys.

stats