Els Next Generation poden crear 60.000 llocs de treball a Catalunya, segons el Govern

Un informe assegura que és possible que facin créixer en cinc punts percentuals el PIB català

ARA
2 min
El conseller d'Economia Jaume Giró en una imatge d'arxiu.

Els fons europeus Next Generation, creats per combatre la crisi del covid i impulsar un canvi de model productiu, poden aportar cinc punts percentuals al PIB català entre el 2021 i el 2026, i crear 60.000 llocs de treball entre aquest any i el 2024. Així ho conclou un estudi elaborat pel departament d’Economia de la Generalitat i la Universitat de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’informe també conclou que els fons presenten uns “efectes persistents” sobre el PIB en el mitjà i llarg terminis, així com en la inversió privada i els salaris. En concret, estima que, a mitjà termini, la inversió privada augmentaria de forma permanent en 0,5 punts del PIB (fet que es traduiria en un increment de demanda de professionals qualificats) i que això suposaria augmentar els salaris reals un 0,7%.

Tots aquests efectes podrien ser superiors si l’aplicació dels fons anés acompanyada de reformes estructurals orientades a millorar la productivitat, segons ha explicat el conseller d’Economia, Jaume Giró. Amb aquestes eventuals millores, l’impacte dels fons es podria elevar de 5 a 7,6 punts percentuals del PIB.

“El Govern té clar quines són aquestes reformes i ja hem presentat a l’Estat les nostres reformes”, ha dit Giró. El conseller també ha explicat que, de moment, l’Estat no ha fet cas d'aquests suggeriments. 

Més participació de les autonomies

La directora general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica, Marta Curto, va demanar també que les comunitats autònomes tinguin més veu i vot en el repartiment dels fons. Si així fos, es podria amplificar l’efecte multiplicador dels fons europeus, ha assegurat.

Giró s'ha queixat que amb els fons europeus passi el mateix que amb el finançament: que Catalunya rebi menys del que li correspon, ha dit. “L’infrafinançament de Catalunya és contraproduent fins i tot per als interessos espanyols”, ha sentenciat.

stats