La recuperació postcovid
Economia 21/09/2021

L'OCDE millora la previsió de creixement per a Espanya, que liderarà la recuperació a Europa

Calcua un creixement del PIB del 6,8%, nou dècimes més que abans de l'estiu

2 min
Un client comprant  en  un supermercat.

ParísAmb la cinquena onada del coronavirus a la baixa i la vacunació avançant a bon ritme, s’albira la recuperació econòmica. L’OCDE, l'organisme que agrupa els països més desenvolupats, ha revisat a l’alça aquest dimarts el creixement del PIB espanyol d'aquest any fins al 6,8%, nou dècimes més del que havia dit abans de l’estiu. En aquell moment, un difícil inici d’any feia preveure que la recuperació seria més lenta. Ara, tot i l’aparició de la variant Delta del coronavirus que amenaça amb allargar la pandèmia, s’imposa l’optimisme i l’OCDE preveu que Espanya liderarà la recuperació a la zona euro i creixerà més del que calculen altres organismes, com el Banc d’Espanya, la Comissió Europea o el mateix govern de Pedro Sánchez. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’OCDE atribueix la millora de la previsió de l’economia espanyola a tres elements: en primer lloc, els indicadors del segon trimestre de l’any –com el mercat laboral i el consum– van ser millors del que s’esperava; en segon lloc, l’organisme creu que l’impacte dels fons europeus ja es notarà aquest any; i en tercer lloc, l’elevada taxa de vacunació a l’Estat –amb gairebé el 90% de la població amb almenys una dosi, una de les xifres més altes del món– fa pensar que es podrà tornar progressivament a la normalitat els pròxims mesos.

Per al 2022 l’organisme amb seu a París també millora la previsió de creixement de l’economia espanyola. En aquest cas, l’augmenta tres dècimes, fins al 6,6% del PIB. Després d'haver encapçalat la recessió econòmica del 2020 amb una caiguda del PIB de gairebé l’11%, l’Estat encara el 2021 i el 2022 com a locomotora de la recuperació a la zona euro. Dels països membres de l'OCDE, només Turquia, la Xina i l'Índia creixeran més que Espanya aquest any. 

Recuperació ràpida

L'organisme creu que l’economia de l’euro també es recuperarà aquest any i preveu un creixement del 5,3%, una xifra també més optimista que al maig. “Tot i que la recuperació econòmica a Europa ha començat una mica més tard que als Estats Units, s'ha accelerat molt de pressa i, a més, ara tenim un percentatge elevat de població vacunada. Creiem que la recuperació europea segueix el bon camí”, ha subratllat Laurence Bloom, directora econòmica de l’OCDE. Sobre els preus, que a Europa continuen molt elevats, l’OCDE no hi veu riscos i considera --com tots els altres organismes-- que l'elevada inflació “és un fenomen temporal”. 

En contrast amb Europa, l’organisme revisa a la baixa el creixement dels Estats Units previst per al 2021, que passa del 6,9% al 6% del PIB. La recuperació econòmica, de fet, serà “molt desigual” a escala mundial i tindrà molt a veure, segons subratlla l’OCDE a l'informe, amb el nivell de vacunació, clau per controlar la pandèmia de coronavirus. De fet, l’organisme ha llançat una crida a tots els governs perquè accelerin la vacunació i hi destinin tots els mitjans possibles.

stats