08/07/2017

La pastanaga de Montoro

2 min
La pastanaga de Montoro

Professor Associat de la UPF i Soci de RSM Tax & LegalDesprés de recordar-nos amb la seva veueta que les rebaixes d’impostos es fan a final de legislatura, el ministre Montoro ha hagut de rectificar i anunciar que la seva famosa zanahoria s’avançava per les pressions en el marc en les negociacions polítiques per aconseguir tirar endavant els pressupostos generals de l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A qui afecta aquesta sobtada rebaixa d’impostos? Qui en sortirà beneficiat d’aquesta exempció en l’IRPF?

Pel que he sentit en les declaracions del ministre Montoro i d’Albert Rivera, sembla que no hauran de pagar IRPF (ni se’ls aplicarà retenció a la nòmina) les persones que tinguin rendes del treball de fins a 14.000 euros anuals. En l’actualitat això passa, però fins a un límit de 12.000 euros anuals. Apugem, doncs, el llindar en 2.000 euros.

Ras i curt, fins a 14.000 euros de sou no es paga IRPF.

Els que guanyin de 14.000 a 17.500 euros seguiran pagant, però beneficiant-se d’unes reduccions que rebaixen bastant la seva factura fiscal (en l’actualitat aquest grup està situat a la franja dels 11.250 a 14.450 euros).

Com a percepció directa, en euros a la butxaca, vol dir que una persona que guanya 14.000 euros bruts a l’any i que actualment paga 753 euros d’IRPF deixarà de pagar-los a partir del 2018. Seran 62 euros extres cada mes, que benvinguts siguin. Molt mesquí seria pensar que, de cara a futures revisions de sou o actualitzacions de pensions, aquest augment que suposa deixar de pagar IRPF fos l’excusa per no apujar-les o actualitzar-les. Però no em feu cas, això seria de trilers, soc massa malfiat.

Tornant al tema que ens ocupa, tot i això no m’ha quedat massa clar com s’aplicarà aquesta mesura. Se n’ha fet l’anunci, però en desconeixem la lletra menuda, la important.

Si aquesta baixada d’impostos es fa en la línia de l’actual text de l’IRPF, se’n beneficiaran assalariats, pensionistes i aturats que cobrin prestació, però sempre que no tinguin altres ingressos que excedeixin els 6.500 euros (beques, ajuts, lloguers, etc.). ¿Quedarà, doncs, limitada als treballadors en actiu? ¿Exclourà els pensionistes i aturats? Encara no ho han aclarit.

Aquest benefici fiscal ja existeix en l’actualitat, però s’aplica a treballadors que cobren fins a 14.450 euros a l’any. Ara s’amplia el límit a 17.500 euros. Del que no s’ha parlat és dels petits autònoms que avui també gaudeixen d’aquest avantatge fiscal. Un autònom que guanya menys de 12.000 euros avui no paga IRPF. Entren també en la reforma? ¿Es beneficiaran del nou topall de 14.000? ¿S’han oblidat dels petits autònoms pel camí?

Els mateixos inspectors d’Hisenda ja ho advertien. Deia l’inspector Jose María Mollinedo, representant del sindicat Gestha, que actualment moltes persones que estan per sota dels 12.000 sí que han de pagar impost sobre la renda, ja que han tingut altres ingressos (aproximadament el 16% dels afectats) i per això caldrà veure amb molta cura la famosa lletra petita per saber qui són els beneficiats reals d’aquesta nova i precipitada reforma fiscal del ministre Montoro.

Mentrestant, felicitats als mileuristes (siguin treballadors, pensionistes o aturats -¿i els autònoms?-) que tenen el privilegi de viure a Espanya, paradís fiscal del mileurisme. Tot i que imagino que als mileuristes ja els agradaria guanyar més encara que fos a canvi de pagar una miqueta d’IRPF. O no?

stats