Patronals
Economia Patronals 12/04/2023

Joan Canadell es tornarà a presentar a les eleccions a la Cambra

El diputat de Junts serà candidat, probablement no presidenciable, a la llista independentista

2 min
Joan Canadell aquest dilluns al Parlament

BarcelonaJoan Canadell tornarà a figurar a les llistes de la candidatura independentista a la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons ha pogut saber l'ARA, l'actual diputat de Junts i qui va ocupar la cadira presidencial de la Cambra entre el 2019 i el 2021 continuarà compromès amb la institució com a candidat a la llista que preparen els independentistes. "Segurament no com a presidenciable, això ja es veurà més endavant", explica Canadell a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les eleccions encara no tenen data –però tot apunta que seran al setembre– i tampoc és clar quines llistes s'hi presentaran. A tall de recordatori, les eleccions a les Cambres de Comerç es voten per epígrafs: cada empresari o autònom vota, en l'epígraf que li pertoca per activitat, un representant d'entre tots els que s'han presentat. Generalment, cada llista presenta candidats per a cada epígraf, tot i que també pot haver-hi sectors en què es presentin candidats per lliure.

El que sí que és segur és que el grup d'independentistes que actualment governen a la Cambra tornarà a presentar una llista, tot i que no serà sota el nom actual, Eines de País, ni tampoc es mantindran exactament les mateixes cares. Canadell, que el 2019 es va presentar dins aquesta llista per l'epígraf 8, vinculat a les activitats de Comerç i reparacions amb la seva societat Iniciatives Canadell, SLU, no assegura que es presenti al mateix epígraf, perquè diu que "amb el grup encara hi ha moltes coses per afinar".

Els rumors entre passadissos asseguren que la gran empresa també prepara una llista per a la Cambra per fer front als independentistes, tot i que, com va avançar l'ARA, l'objectiu de l'establishment català –històricament vinculat als grans poders fàctics barcelonins, com La Caixa– era fer una llista conjunta amb el suport de les grans institucions i patronals. Finalment, no queda clar si s'acabarà materialitzant. El problema principal és que els socis d'aquesta llista no troben un candidat de consens que agradi a tothom i d'aquí a un mes i mig s'acaba el termini per presentar les candidatures. Alhora, ERC també busca el seu lloc a la institució, portant la seva batalla amb Junts a l'àmbit empresarial.

El gran gir del 2019

Les Cambres de Comerç catalanes, que sempre havien estat sota el lideratge de grans empresaris coneguts del món de la banca i la gran empresa, van viure un gir inesperat a les eleccions del 2019. El poder de tota la vida, liderat aleshores pel banquer Carles Tusquets, va veure com se li escapava de les mans la joia de la corona de les institucions econòmiques barcelonines quan la llista Eines de País, sota el paraigua de l'ANC i formada per petits empresaris i autònoms amb un missatge i missió clarament independentistes, va guanyar en gran part de les cambres de Catalunya. A Barcelona, la victòria d'Eines va ser per majoria absoluta en una llista liderada, justament, per Joan Canadell. L'actual diputat va ser-ne president els primers dos anys i el va succeir la seva vicepresidenta, Mònica Roca. Des d'aleshores, Canadell figura com a membre del ple de la Cambra.

stats