Institucions

Rècord històric i nova etapa per a Fira de Barcelona

La institució factura 250 M€ enguany, un augment de vendes del 18% interanual

3 min
Imatge de la roda de premsa prèvia al consell general de la Fira.

BarcelonaCares noves al consell general de la Fira de Barcelona, amb l'alcalde de Barcelona com a nou president i Josep Santacreu com a nou representant de la Cambra de Comerç. L'alcalde ha indicat que l'ens firal està "a punt per fer un salt històric", impulsat per l'inici de l'ampliació del recinte de Gran Via i la renovació de l'entorn de Montjuïc amb motiu del centenari de l'Exposició del 1929. I la nova etapa es produirà després de tancar un 2023 de rècord, amb una facturació de 250,2 milions d'euros, un 17,9% més que l'any passat, amb un benefici d'explotació (ebitda) de 39 milions, un 6,6% superior a l'exercici passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Uns resultats que, segons el director general de la Fira, Constantí Serrallonga, són rècord i "milloren una miqueta" els del 2019 –l'any anterior a la pandèmia–, quan es van facturar 219 milions. De fet, el director general de la Fira ha reconegut que no s'esperaven els resultats que s'han assolit aquest any: "És una xifra inesperada". Per a l'any que ve, els pressupostos de la institució apunten a uns ingressos de nou històrics, de 260 milions d'euros.

El president del consell d'administració de la Fira, Pau Relat, ha destacat com a principal tret del 2023 la capacitat de la institució per captar esdeveniments de tot el món que volien canviar de seu. "Tots els grans esdeveniments de referència que havien de canviar de seu han optat per Fira de Barcelona", ha afegit Relat, fent referència al saló d'etiquetes i embalatge Labelexpo i al de complements alimentaris Vita Food, que se celebraran a la capital catalana el 2025. "Barcelona és el lloc on tots els organitzadors d'esdeveniments volen estar", ha indicat Relat, que ha destacat aquesta capacitat d'atracció pel "valor dels actius de la ciutat i el model de governança". Amb relació a això últim, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha destacat que, després de moments complicats, la Fira ha fet un any rècord demostrant el seu dinamisme i resiliència i ha valorat la col·laboració entre les institucions. Per la seva banda, el president de la Cambra, Josep Santacreu, ha posat la Fira com a exemple de la col·laboració publicoprivada.

Relat ha deixat clara la importància de l'ampliació del recinte de Gran Via amb el denominat Hall Zero, un pavelló de 60.000 metres quadrats que permetrà ampliar el recinte fins als 300.000 metres quadrats i el convertirà així en un dels recintes més grans d'Europa, així com la remodelació de Montjuïc. "No és només la celebració d'una efemèride [el centenari de l'Exposició del 29], sinó que cal que sigui un gran projecte de transformació de la ciutat". Una remodelació de Montjuïc que, segons ha apuntat l'alcalde Collboni, permetrà també la construcció de 500 habitatges protegits i la dotació de nous equipaments per al barri.

La Fira enguany ha acollit més de 270 esdeveniments en els seus tres recintes –Montjuïc, Gran Via i CCIB– i les perspectives per al 2024 són bones, segons ha dit Serrallonga, ja que hi haurà entre 270 i 300 esdeveniments. En el primer trimestre estan programades tres grans fires, el Mobile World Congress, l'ISE i l'Alimentària Hostelco, que entre totes tres sumen aproximadament el 35% del negoci firal. De fet, el MWC té un pes d'aproximadament el 20% de la facturació i el seu pes està previst que es mantingui perquè és un saló que vol créixer i ho podrà fer quan s'acabi l'ampliació del recinte de Gran Via.

El 2023 també han destacat salons com l'Smart City Expo World Congress, el Seafood Expo Global, l'Hispack i les diferents trobades mèdiques. Per al 2024 es preveuen importants esdeveniments corporatius, com els de les empreses tecnològiques VMware, Gartner, SAP, HP, Nutanix i IBM; la convenció global de McDonald’s, i la conferència mundial de l’ONU sobre la protecció dels oceans.

Internacionalització: Alimentaria a la Xina

Respecte a les fires organitzades per la institució en altres països, la Fira té previst fer-ne un total d’onze. A les edicions de l'Smart City Expo a la Xina, Mèxic, el Brasil, l'Argentina, Nova York i Bogotà, se n'hi sumarà una a l’Aràbia Saudita, i també Alimentos Cuba i les primeres convocatòries de Tomorrow.Mobility a Mèxic, IOT al Brasil i Alimentaria a la Xina. A més, continuarà gestionant dos recintes firals a la Xina.

stats