BBVA Research i la fundació de les caixes d’estalvi Funcas han revisat a la baixa les previsions econòmiques per aquest any i per al 2018 per a l’economia catalana. Per a Catalunya, el BBVA explica que la revisió a la baixa de les previsions es justifica per l’esgotament dels vents de cua i del sector turístic, als quals s’ha d’afegir l’impacte dels atemptats jihadistes del 17 d’agost i la incertesa relacionada per la crisi política. El conjunt de tots aquests motius fa que el BBVA fixi la previsió de creixement de l’economia catalana per al 2017 en el 3% i la del 2018 en el 2,1%, dues i set dècimes menys que les previsions anunciades al juliol passat. Funcas preveu que el 2018 es produirà una desacceleració del PIB català fins l’1,7%, a causa de la situació política, amb una taxa de desocupació mitjana del 12%.
Barcelona perd a l’octubre un 7% de pernoctacions hoteleres
Els atacs terroristes i la situació política fan caure el número de turistes i l’ocupació hotelera
BarcelonaEls atacs terroristes del mes d’agost i la situació política van deixar empremta en les xifres turístiques del mes d’octubre de Barcelona. Les pernoctacions hoteleres a la capital catalana van caure un 6,8% respecte al mateix mes del 2016 i van trencar cinc anys de pujades consecutives durant un mes d’octubre.
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va publicar ahir unes dades que mostren tant una caiguda en el número de visitants (un 3,8%, fins als 656.230) com en el de nits que aquests van passar en els establiments hotelers (1,67 milions de nits).Com a conseqüència, l’ocupació als hotels també es va veure afectada i va caure prop de set punts, fins a situar-se en el 66% de les places disponibles. Els resultats de l’octubre deixen una altra derivada menor, però simbòlica: Barcelona va perdre el ceptre com a ciutat espanyola líder en número de turistes i pernoctacions. Madrid va superar la capital catalana.
Els vaticinis del sector, que advertien caigudes de reserves del 30% i paralització d’inversions arran de la situació política, es van fer realitat parcialment una vegada acabada la temporada forta de l’estiu. El pont del dia 12 no va tenir efectes positius en les grans estadístiques turístiques del mes passat, en què Catalunya va viure un mes convuls, de contínues protestes als carrers.
Després del referèndum, que va obrir el mes, a Catalunya es va celebrar una jornada d’aturada general i almenys cinc protestes multitudinàries més: tres convocades des del front unionista i dues més des de l’independentista, en aquest cas per protestar contra la violència policial i la detenció dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.
En tot cas, les conseqüències que puguin tenir tots aquests actes sobre la imatge de Barcelona –bandera turística de Catalunya– s’haurà d’analitzar amb les dades dels pròxims mesos, per veure si l’octubre va marcar un punt d’inflexió i va estrenar una tendència a la baixa.
L’impacte sobre la indústria turística barcelonina va ser especialment virulent entre els visitants estrangers. La seva presència a la capital catalana –una ciutat que competeix amb la resta de grans capitals europees– va disminuir un 7,5% respecte al mateix mes de l’any passat (1,4 milions de persones), una caiguda molt superior a la que es va donar entre els visitants arribats de la resta d’Espanya (239.293 persones), que va ser del 2%.
Les pèrdues de Barcelona van impactar sobre el conjunt de Catalunya, que va tancar el mes amb, també, una considerable contracció del número de viatgers (1,65 milions de persones, un 4,4% menys) i del de pernoctacions (4,55 milions de nits en hotels, un 2,7% menys) durant l’octubre.
Totes les províncies van perdre pes de turistes excepte Tarragona, que en va guanyar un 6,2%. La demarcació de Barcelona va perdre un 4% de viatgers, mentre que Lleida va retraure’s un 1,8% i la que més va caure va ser Girona, amb una davallada del 12,3%.
En el conjunt d’Espanya es van registrar 30,9 milions de pernoctacions, amb un creixement de l’1,1% respecte al mateix mes de l’any passat. L’arribada de residents espanyols a altres destinacions turístiques va caure un 2,2% i la d’estrangers va créixer un 2,6%. La Unió Europea va ser el principal mercat que va aportar turistes, amb el Regne Unit al capdavant: 957.000 visitants i 5,46 milions de pernoctacions. Alemanya es va situar en segona posició (895.000 visitants i 5,78 milions de pernoctacions), per davant de França (527.397 persones, 1,5 milions de nits).