Aerolínies
Economia 01/11/2022

El personal de cabina de Vueling també s'atura: així t'afecta la vaga que comença avui

Els tripulants demanen un augment salarial del 13,4% per aquest any que compensi la inflació desbocada

2 min
Avions de Vueling a l’aeroport de Barcelona.

BarcelonaDesprés d'un estiu marcat per la vaga de Ryanair, la tardor segueix amb una nova aturada als aeroports espanyols, aquest cop del personal de cabina de Vueling. Els prop de 2.250 empleats d'aquesta categoria a l'aerolínia estan cridats, a partir d'aquest dimarts, 1 de novembre, a una aturada que s'allargarà almenys fins al gener del 2023, si no es desconvoca abans en cas d'acord.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vaga l'ha registrada un únic sindicat del comitè d'empresa, Stavla, per reivindicar un increment salarial superior al que proposa la companyia i tancar finalment el nou conveni (l'actual està caducat des del 2020). La seva petició és que aquest augment sigui del 13,4% aquest any per compensar la inflació desbocada. L'aturada es produirà durant tots els divendres, diumenges i dilluns compresos entre aquest dimarts i el 31 de gener del 2023, als quals se sumen dies assenyalats com l'1 de novembre, els dies 6, 8, 24 i 31 de desembre i el 5 de gener del 2023.

Quants vols quedaran afectats per aquesta vaga i què has de saber si voles amb Vueling en els pròxims mesos?

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va decretar aquest dilluns els serveis mínims que hauran de complir els treballadors. Aquests varien segons l'aeroport, el mes en què es produeixen els vols i també la distància que cobreixen. Així doncs, en el cas de l'aeroport del Prat, al novembre les rutes protegides cap a ciutats fora de la península Ibèrica seran el 72%, mentre que al desembre i al gener seran el 71% i per Nadal arribaran al 74%.

Per als vols entre ciutats espanyoles amb una opció de transport alternativa de més de cinc hores hi haurà almenys un 54% de vols protegits al Prat. L'últim supòsit, el dels vols estatals amb un altre mitjà de transport de durada inferior a 5 hores, tindrà com a mínim un 28% de serveis mínims.

Vueling fa una crida a la calma

Així i tot, des de Vueling asseguren que l'afectació en l'operativa serà encara menor, perquè ja han cancel·lat vols preventivament. Concretament, per a aquest dimarts ja se n'havien anul·lat 54. Segons la companyia, el 84% de rutes programades a l'aeroport del Prat s'operaran amb normalitat, és a dir, 131 de les 156 previstes. En el conjunt de la xarxa, insisteixen que el 90% dels vols tampoc patiran afectacions (466 dels 520 que s'havien d'operar).

Des de l'aerolínia afegeixen que el 74% dels passatgers afectats per aquestes cancel·lacions ja s'han reubicat en altres vols de Vueling o d'altres companyies i transports alternatius, mentre que el 26% restants han demanat un bo o el reemborsament dels diners.

stats