Aerolínies

La vaga a Ryanair torna amb vuit vols cancel·lats al Prat

La companyia insisteix que l'impacte de les aturades serà "mínim"

2 min
Un home mira el panell d'informació dels vols a l'aeroport del Prat.

BarcelonaLa tercera tongada de vagues dels tripulants de cabina de Ryanair a Espanya serà la més llarga de la història de l'aerolínia. Les aturades de 24 hores convocades pel sindicat USO s'han reprès aquest dilluns i es repetiran cada setmana de dilluns a dijous fins al 7 de gener del 2023. La primera jornada en la represa d'aquest conflicte laboral s'ha tancat amb vuit vols cancel·lats a l'aeroport del Prat i 38 connexions amb retard, encara que en aquestes últimes és més difícil atribuir-hi la vaga com a causa determinant. L'aeròdrom català ha estat el més afectat per la xarxa amb diferència. En el conjunt de l'Estat, la companyia low cost ha hagut de cancel·lar 10 rutes previstes i ha patit 233 demores en els vols.

"La previsió és que l'afectació sigui mínima", ha admès en la seva valoració el secretari de comunicació d'USO a Ryanair, Pau Ibarzábal. El sindicat ha criticat contundentment els serveis mínims decretats pel ministeri de Transports per a les aturades, que arriben al 85%, que considera "abusius" i que "gairebé vulneren el dret a vaga". A més, Ibarzábal ha recordat que Ryanair ha tornat a fer servir una de les seves eines de pressió per minimitzar l'impacte de la convocatòria: enviar cartes de pressió als empleats que estan de baixa mèdica per forçar-los a reincorporar-se. USO també ha assegurat que lluitarà als tribunals per obligar l'aerolínia a reincorporar els 11 treballadors que van ser acomiadats durant les vagues del juny i el juliol. "Demanem que l'empresa segui a negociar un conveni", ha reivindicat el sindicalista, que confia en aquesta aturada laboral llarga com a "mesura de pressió" perquè la direcció cedeixi.

Ryanair minimitza l'impacte

Per la seva banda, Ryanair ha insistit que espera una "mínima interrupció" per la vaga, "com ja es va veure reflectit en els mesos de juny i juliol". La companyia irlandesa ha remarcat de nou l'acord assolit amb CCOO per millorar les condicions de la plantilla, que es va pactar al marge de les negociacions que ja mantenien amb USO. "Les vagues recents d'USO-Sitcpla han tingut un escàs suport i un efecte mínim, si és que n'hi ha hagut, als vols de Ryanair. Ryanair opera més de 3.000 vols diaris (gairebé 100.000 al mes) i menys de l'1% s'han vist afectats per les vagues", ha expressat l'empresa en un comunicat.

stats