Economia 02/10/2020

L'ensopegada del turisme neutralitza un setembre amb menys atur

La Seguretat Social registra la millor dada en aquest mes de la sèrie, després d'un estiu dolent

Paula Solanas Alfaro
3 min

BarcelonaDesprés d'un estiu turbulent, el mes de setembre ha redreçat mínimament la lenta recuperació del mercat laboral, trasbalsat per la pandèmia. A Catalunya, l'atur registrat es va reduir en 2.441 persones respecte al mes anterior fins a situar-se en un total de 478.201 desocupats. Des del 2008, només hi ha hagut un altre setembre que acabés amb una davallada en la xifra d'aturats. Tot i així, la caiguda continua sent lleu. Amb prou feines un 0,5% menys, mentre que en l'acumulat de l'any hi ha un 28,3% més de persones apuntades al SOC que l'any passat.

L'ensopegada del turisme neutralitza un setembre amb menys atur

Al conjunt de l'Estat, aquesta davallada va ser de 26.329 persones, fet que suposa la millor xifra en un mes de setembre de tota la sèrie històrica, segons ha destacat aquest divendres el ministeri de Treball. Així doncs, a Espanya hi ha 3.776.485 persones inscrites en els serveis d'ocupació. No obstant, en comparació amb el 2019, actualment hi ha un 22,6% més de persones inscrites a les llistes de l'atur. "És un descens mínim i que ve molt condicionat, també perquè aquest mes s'hi ha sumat gent que busca la primera feina", explica Jordi Goula, membre de la Comissió d'Economia Catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Dimecres el ministre d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ja va assegurar dimecres en una entrevista a RNE que durant el setembre es registraria una dada "molt i molt bona" per al mercat laboral espanyol i va avançar que s'havien creat prop de 100.000 nous llocs de treball. La xifra final ha rebaixat el seu optimisme, encara que el mes passat la Seguretat Social va guanyar de mitjana 84.013 nous afiliats, un increment molt limitat del 0,5%. A Catalunya, aquest repunt va ser inferior (del 0,3%) amb 11.106 altes.

"Es va perdre molta ocupació al març i l'abril, però l'hem anat recuperant. El setembre sempre és un mes en què baixa l'atur, però si deixem l'educació al marge, la resta de sectors també tenen un comportament dinàmic", va insistir Escrivá. Aleshores, però, el ministre ja va alertar que a partir d'ara serà "difícil" que la recuperació mantingui aquest ritme i caldrà esperar a la primavera per veure l'efecte en negocis molt tocats per la pandèmia com el turisme.

Si fem una ullada als sectors que han creat més ocupació durant el setembre, la diagnosi coincideix amb la seva. L'educació va generar un 7% més de llocs de treball coincidint amb la tornada a l'escola, mentre que el sector agrícola també va registrar un 5% d'afiliats més que a l'agost, just quan comença la verema i la collita de l'olivera. En canvi, activitats com l'hosteleria o l'oci van tornar a perdre un 3,8% i un 2,7% d'ocupació, respectivament.

Precisament, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha destacat que -malgrat la dada d'aquest setembre "atípic" és positiva- el repunt no deixa de ser un reflexe "d'un mal estiu", en que reactivació del mercat laboral en àmbits com el turisme ha sigut insuficient. "El setembre s'explica fonamentalment perquè no ha sigut un bon estiu", ha indicat. A Catalunya, ha recordat Ginesta, encara hi ha 146.500 afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) amb un "futur incert".

De fet, les empreses continuen recuperant els treballadors que estaven sota un ERTO i al tancament del setembre eren 728.909 les persones afectades per un expedient a Espanya. "Aquesta recuperació està frenant", matisa Goula. A comunitats com les Balears (on l'atur sí que ha augmentat un 4,5% al setembre), els treballadors que ja s'han reincorporat no arriben ni a la meitat del total.

Millora "tímida" per als sindicats

La falta de turisme estranger i l'augment dels rebrots de covid-19 van provocar que l'agost fos un mal mes per al mercat laboral, tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya. Amb la imposició de noves mesures restrictives com les quarantenes als viatgers que venien de l'Estat, es van sumar 11.293 nous aturats registrats a les llistes del SOC, mentre que a nivell estatal se'n van guanyar 29.780.

Els mateixos sindicats són conscients que les dades de setembre no són per tirar cohets. La UGT ha celebrat la "tímida" millora en l'atur registrat, però també ha advertit que els llocs de feina que s'estan creant són temporals i a temps parcial. Concretament, un 90% tenen data de caducitat i un de cada tres no ocupa la jornada completa. Des de CCOO, també han recordat que malgrat ser unes xifres "molt positives", cal evitar enlluernar-se amb "miratges", ja que les contractacions de temporada no han sigut les mateixes que en estius normals.

stats