Finances
Economia 09/07/2021

El president d'Ausbanc, condemnat a 8 anys de presó per extorsió

L'Audiència Nacional també sentencia el secretari general de Manos Limpias a quatre anys

2 min
El president d’Ausbanc, Luis Pineda, està a la presó.

L'Audiència Nacional ha condemnat a vuit anys de presó el president de l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc), Luis Pineda, i a quatre anys al secretari general del sindicat ultra Manos Limpias, Miguel Bernad, per un delicte d'extorsió a entitats bancàries i empreses. Els condemnats exigien diners a canvi d'evitar accions judicials o campanyes de descrèdit des de les dues associacions. En concret, els magistrats de la secció quarta de la sala penal imposen a Pineda una pena de cinc anys per un delicte d'extorsió i tres anys més per estafa. A més, haurà d'indemnitzar un total de 13 entitats bancàries, entre elles el BBVA, CaixaBank i Bankia, en concepte de responsabilitat civil. A Bernard també el condemnen a tres anys per un delicte d'extorsió i se li afegeix un any pel mateix delicte "en grau de temptativa".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La sentència final els ha absolt de la resta de delictes pels quals estaven imputats. En el cas del president d'Ausbanc: organització criminal, acusació i denúncia falsa, frau i estafa processal, així com administració deslleial. Al secretari general de Manos Limpias se l'acusava també d'organització criminal, acusació i denúncia falsa, a més d'amenaces. L'any 2017 la Fiscalia d'aquest tribunal havia sol·licitat una condemna per a Pineda de més de 118 anys de presó i més de 24 anys de presó per a Bernad.

8 anys de procés judicial

Amb aquesta sentència es posa punt final a un procediment judicial que va començar l'any 2016. La sentència recull que els fets proven les extorsions portades a terme per Pineda amb el suport del sindicat Manos Limpias –una relació que segons recull la sentència va començar l'any 2012– a diverses entitats bancàries per exigir-los publicitat per als mitjans de l'associació a canvi d'abandonar processos judicials contra elles.

La sala també condemna a un any de presó l'adjunt a la presidència d'Ausbanc, Ángel Garay, i a sis mesos María Mateos, directora del departament jurídic, per un delicte d'extorsió en grau de complicitat. A la resta dels sis acusats (l'advocada de Manos Limpias Virginia López Negrete i als directius d'Ausbanc Alfonso Solé Gil, María Teresa Cuadrado, María Isabel Medrano, Rosa Aparicio i Luis María Jordana) els absol de tots els delictes.

El magistrat de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va decretar presó incondicional sense fiança per a Pineda i Bernad l'abril del 2016. Aquest últim va quedar en llibertat el desembre del 2016, però l'expresident d'Ausbanc continuava a la presó a l'espera d'una sentència ferma.

stats