Economia 17/03/2013

El president xipriota acusa l'Eurogrup de fer-lo triar entre la quitança i la fallida bancària

Nikos Anastasiadis es dirigeix al país en un discurs televisat i assegura que no acceptar el 'corralito' hauria fet tancar un dels grans bancs i hauria col·lapsat la resta

Efe
2 min

BarcelonaEl president de Xipre, Nikos Anastasiadis, ha justificat aquest diumenge la quitança dels dipòsits privats amb l'argument que en la reunió de l'Eurogrup va haver de triar entre la fallida dels principals bancs i una solució "que no volíem" però que durà a la sortida de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un discurs televisat, Anastasiadis ha assenyalat que després d'assumir un Estat en fallida fa dues setmanes, en la sessió de l'Eurogrup del divendres se li van plantejar, a manera de xantatge, dues solucions: la fallida i la quitança.

"La primera hauria conduït a la fallida, ja que hauria dut el Banc Central Europeu a interrompre l'ajuda extraordinària per mantenir la liquiditat dels dos principals bancs", va dir.

Anastasiadis ha explicat que, en cas d'haver acceptat aquesta solució, un dels bancs hauria tancat i l'altre hauria hagut d'aturar immediatament l'activitat, fet que hauria desencadenat el daltabaix de tot el sector bancari. Entre les conseqüències d'aquesta opció, hi hauria figurat la pèrdua de milers de llocs de treballs i el tancament de milers de petites i grans empreses. Per si això fora poc, ha afegit, la conseqüència més fatídica hauria estat "la nostra sortida de l'euro".

En el seu missatge, carregat de dramatisme, en el qual ha parlat de la pitjor crisi del país des del 1974 –any de la invasió turca del nord de l'illa–, el líder conservador ha recalcat que la segona opció, la d'acceptar la quitança, serà, en definitiva la menys nociva, ja que es tracta d'una alternativa controlable "que durà a l'estabilitat de l'economia i al creixement".

Anastasiadis ha promès que l'impost extraordinari que haurien de pagar els dipositaris s'aplicarà una única vegada, i ha anunciat que es podrà recuperar la meitat de la suma sotmesa al gravamen.

"L'Estat retornarà als dipositaris que mantinguin els seus dipòsits per un període superior a dos anys la meitat de la seva contribució en bons de futurs ingressos pel gas natural", ha dit en al·lusió al carburant que es projecta extreure en els pròxims anys en aigües del Mediterrani meridional.

stats