Preus

Els preus augmenten un 8,2% al maig empesos per l'encariment dels carburants

La inflació a Catalunya es queda per sota de la mitjana espanyola

2 min
L'encariment dels carburants manté la inflació a alts nivells.

BarcelonaEls preus de béns i serveis de consum van créixer al maig a Catalunya a un ritme inferior que al conjunt d'Espanya, segons dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística. L'índex de preus al consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució del cost de la vida) va augmentar un 8,2% en comparació amb el mateix mes del 2021, una xifra cinc dècimes inferiors a la mitjana estatal. L'INE ha confirmat el 8,7% de creixement interanual dels preus a Espanya que ja havia avançat el 30 de maig. Segons la nova informació publicada per l'ens estadístic, els carburants van ser un mes més l'element que va contribuir de manera més significativa a la pujada del cistell de la compra, seguits de bona part dels aliments.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En comparació amb l'abril, els preus van augmentar un 0,7% a Catalunya i un 0,8% a l'Estat. D'aquest creixement en l'àmbit espanyol, més de 0,3 punts són causats únicament per la pujada de preus dels carburants, que es van encarir un 5,8% respecte del mes anterior. Des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, el preu de l'energia s'ha disparat als mercats internacionals, amb el petroli i el gas marcant rècords.

L'encariment de les matèries primeres energètiques té un impacte directe en molts altres productes, ja que encareix la llum –bona part de l'electricitat es genera cremant gas, carbó o petroli– i els combustibles. Això no només afecta directament les butxaques dels ciutadans, sinó que incrementa els costos de producció de les empreses a través de factures més altes per l'energia o el transport i acaben veient-se obligades a apujar els preus dels seus productes per mantenir marges.

Malgrat això, entre l'abril i el mes passat el cost de l'electricitat es va reduir un 2,9% després de mesos a l'alça. L'element que més va caure de preu, però, van ser els paquets turístics, després del pic de demanda de la Setmana Santa i abans de l'arribada de la temporada alta d'estiu.

Mesures per pal·liar la inflació

Aquest dijous el Banc Central Europeu va anunciar que al juliol augmentarà els tipus d'interès, una mesura pensada per frenar la inflació, que no només està al nivell més alt des de fa més de tres dècades a Espanya, sinó també al conjunt d'Europa i en altres economies avançades, com els Estats Units. L'anunci de l'organisme monetari s'afegeix a les diverses mesures aprovades tant a escala estatal com europea per intentar rebaixar l'escalada de preus, entre les quals la limitació del preu del gas aprovada per Brussel·les al mercat ibèric.

stats