Indústria
Economia 01/09/2021

La producció industrial espanyola tanca l'agost al millor ritme en 23 anys

El sector retrocedeix al nivell més baix en sis mesos al conjunt de l'eurozona per la falta de components

ARA
2 min
L’escassetat de microxips ha afectat directament la indústria automobilística .

BarcelonaÉs el mes d'aturada per excel·lència a l'economia espanyola, però la producció del sector manufacturer ha viscut una revifada important en comparació amb el primer any de pandèmia. Durant aquests últims trenta dies, l'índex de gerents de compres (PMI, en les seves sigles en anglès) elaborat per IHS Markit ha registrat la seva taxa de creixement més alta des del 1998 i s'ha situat en els 59,5 punts respecte als 59 del mes de juliol. Aquest indicador mesura el creixement de les comandes industrials i, segons la consultora, ha millorat especialment gràcies a un nou repunt de la demanda, que ha provocat un augment "gairebé rècord" de la producció de les empreses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest impuls és sorprenent, tenint en compte els problemes associats a les cadenes de subministrament que encara arrossega el sector, de manera que els preus de les primeres matèries segueixen a l'alça. "Encara que hi ha pocs indicis que la situació del subministrament millorés, hi ha més evidència que les empreses estan buscant mitigar l'impacte d'aquesta interrupció emmagatzemant comandes per utilitzar en el futur", ha explicat Andrew Harker, director econòmic d'IHS Markit.

A l'agost, les noves comandes van augmentar per setè mes consecutiu a un "ritme marcat", però més "suau" que a l'abril passat. De la mateixa manera, les noves comandes per a exportacions van augmentar "fortament", però en menor mesura que al juliol. "La mesura en què els fabricants tinguin èxit en els seus esforços probablement determinarà si poden mantenir els forts ritmes de creixement de la producció durant la resta de l'any", ha apuntat Harker. Tot i això, davant les preocupacions per l'accés a primeres matèries, la confiança de les empreses manufactureres va caure a l'agost fins al nivell més baix en els últims nou mesos.

Alentiment europeu

Però els inconvenients que provoca la falta de components sí que s'han notat en el conjunt de la zona euro. Aquest mateix indicador d'IHS Markit es va alentir a l'agost a l'eurozona fins al seu pitjor nivell dels últims sis mesos. Així doncs, l'índex PMI va caure dels 62,8 punts del mes anterior als 61,4. La consultora recorda que és el segon mes consecutiu d'aturada en el creixement, després d'una expansió "rècord" al juny. No obstant això, el sector manufacturer encadena catorze mesos d'increment de la producció i la dada del mes d'agost es va situar "molt per sobre" de la mitjana històrica.

"Els fabricants de la zona euro han informat d'un altre mes de producció pròspera a l'agost, continuant la ratxa de creixement per catorzè mes consecutiu. Tot i això, el problema principal va ser novament la falta de components, ja que els proveïdors no poden produir prou peces o s'enfronten a una falta de capacitat en les entregues per satisfer la demanda logística", ha defensat Chris Williamson, economista en cap d'IHS Markit.

stats