Economia 05/09/2016

Els propietaris de Damm negocien amb la Fiscalia pagar 90 milions per evitar la presó

Demetrio Carceller pare i fill, per als quals Anticorrupció demanava 48 i 14 anys de presó, signaran l'acord dijous al matí

Dani Sánchez Ugart
2 min
La defensa  de Demetrio Carceller assegura que la decisió del jutge Ruz és "infundada" i sustentada en premisses errònies.

MadridEls propietaris de Damm, Demetrio Carceller Coll i el seu fill, Demetrio Carceller Arce, previsiblement, evitaran el judici i pagaran una multa del voltant de 90 milions després que aquest dilluns al matí hagin arribat amb la Fiscalia Anticorrupció a un acord que s'haurà de signar dijous en seu judicial. L'acord, que encara no està del tot definit, els permet evitar la presó amb penes inferiors a dos anys, segons Europa Press. A més, també eviten la celebració de la vista oral del judici, al qual estaven citats a declarar a l'Audiència Nacional de Madrid, per presumptes delictes contra la hisenda pública.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els empresaris estaven acusats de diversos delictes fiscals per haver defraudat presumptament més de 72 milions d'euros a la hisenda pública en uns anys que no estan prescrits. Estaven citats a declarar en la primera jornada del judici a les 10 del matí, però al migdia encara no havien aparegut a la seu del jutjat, segons fonts judicials, per intentar escurar les possibilitats d'acord amb Anticorrupció.

La Fiscalia demanava 48 anys de presó per a Carceller Coll i 14 anys més per al seu fill, Carceller Arce, actual president de la cervesera, qui considera que va tenir una "participació essencial" en l'ocultació de béns del seu pare. Tots dos han pagat una fiança de 713 milions en aquest cas.

En l'escrit, la Fiscalia descriu un complicat entramat societari amb empreses radicades a paradisos fiscals i jurisdiccions de baixa tributació a través de les quals es canalitzava la participació de Carceller en empreses establertes a Espanya. Amb això "ocultava ser propietari real" d'aquestes accions, i també de les "rendes, dividends, guanys i interessos que les quals generaven".

Carceller ocultava paquets accionarials en la petroliera canària Disa, però també en la mateixa Damm i diverses companyies dedicades des de la construcció al transport d'hidrocarburs. Ho feia, segons la Fiscalia, a través de companyies radicades a Panamà, Luxemburg o les Antilles Neerlandeses.

Carceller Coll va intentar fer creure a Hisenda que no vivia a Espanya, per tal "d'eludir el control de la hisenda espanyola". En realitat, segons la Fiscalia, residia des del 1990 a Madrid i a la localitat madrilenya de Galapagar. Per ocultar-ho, Carceller Coll "adoptava nombroses mesures de precaució, com evitar freqüentar restaurants o llocs d'oci, realitzar els seus pagaments en efectiu o delegar en el seu fill Demetrio Carceller Arce o altres persones de la seva confiança, com José L. Serrano Florez i Gabriel L. Petrus Labayern". Aquests dos últims també estan acusats per haver ajudat Carceller Coll a defraudar a Hisenda.

stats