Economia 01/12/2016

PSOE i PP acorden una pujada del 8% del salari mínim el 2017

Els socialistes li arrenquen el compromís a Rajoy a canvi d'aprovar el sostre de despesa

Dani Sánchez Ugart
2 min
Hernando

MadridEl PSOE ha arrencat el compromís al govern espanyol d'apujar el salari mínim interprofessional (SMI) un 8% a canvi abstenir-se en la votació de l'objectiu de dèficit marcat per al 2017, segons ha anunciat aquest dijous el portaveu dels socialistes al Congrés de Diputats, Antonio Hernando, en una roda de premsa. El PSOE ha admès per fi que porta setmanes negociant amb el PP el sostre de despesa i ha fet públiques les seves exigències, que passen, a més, per un dèficit del 0,6% per a les comunitats autònomes l'any que ve (demanaven un 0,7%, però acceptaran una dècima menys), i una pujada d'impostos directes, més concretament, del de societats, que paguen les empreses pels seus beneficis.

El PSOE ha exigit que el 90% dels nous ingressos de l'Estat provinguin de l'impost de societats, fet que requeriria un augment que vagi més enllà del que el PP negociava amb Ciutadans i que buscava només tapar forats de l'impost. Fonts socialistes expliquen, a més, que no s'oposaran a la creació d'un impost a les begudes ensucrades, que podria arrabassar el de la Generalitat si el govern espanyol l'aprova per decret. També es planteja la pujada dels impostos a l'alcohol i el tabac.

Es preveu que el consell de ministres aprovi el gruix d'aquestes mesures per enviar el pla d'estabilitat a Brussel·les que permeti complir l'objectiu del dèficit. Caldria, després, l'aprovació per part del Congrés de totes les mesures.

"Hem deixat clar al govern [que és necessari] per complir l'objectiu de dèficit i del deute públic. Estem disposats que aquest país creixi i a ajudar sempre, sempre que es donin determinats requisits", ha dit Hernando hores abans que el govern debati al Consell de Política Fiscal i Financera el sostre de la despesa pública per al 2017 amb les comunitats autònomes.

El Congrés de Diputats va donar llum verda fa 2 setmanes a la proposta d'En Comú Podem per tramitar la llei que apugi esglaonadament el salari mínim interprofessional a Espanya. Segons aquesta proposta, l'SMI hauria d'arribar als 13.300 euros a l'any a finals de legislatura a través de dues pujades progressives. L'objectiu últim és que se situï en el 60% del salari mitjà net, tal com marca la Carta Social Europea.

El govern espanyol ja ha avançat que busca la manera de neutralitzar aquesta revisió a l'alça, a través de la seva pròpia proposta. Tot i així, la ministra d'Ocupació i Seguretat, Fátima Báñez, encara no ha anunciat percentatges ni ha concretat més detalls. Precisament, Báñez es reuneix aquest dijous amb els agents socials per analitzar la possible pujada del salari mínim i conèixer les propostes dels sindicats i les patronals.

stats