ECONOMIA
Economia 25/07/2011

Què és la dació en pagament?

El Parlament debat avui una proposta que vol que el lliurament del pis al banc sigui suficient per acabar amb el deute de la hipoteca

Redacció
2 min

BarcelonaAquest dilluns, el Parlament de Catalunya analitza tres proposicions de llei presentades per ICV-EUiA, ERC, SI i Ciutadans sobre la dació en pagament. La cambra catalana podria instar el govern i les corts espanyoles a aprovar la mesura. Però què significa exactament aquest concepte legal?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Definició del concepte

En un sentit general, la dació és el pagament d'un deute mitjançant una prestació diferent a l'establerta en un primer moment, un canvi que hauria d'acceptar el creditor. En el mercat immobiliari, la dació és el sistema que fa servir el deutor d'una hipoteca, quan no pot assumir-ne les quotes, per alliberar-se del deute lliurant el pis.

Efectes jurídics

Als països on la dació està inclosa en l'ordenament jurídic, com els EUA, el banc pot executar la hipoteca, quedar-se amb l'immoble i liquidar, d'aquesta manera, el deute. La dació en pagament, doncs, és equivalent, a efectes jurídics, al pagament mateix, és a dir, extingeix l'obligació que es va contreure en signar la hipoteca i evita que les famílies paguin per un pis del qual ja no poden gaudir.

La proposta de la PAH

A l'Estat espanyol, la crisi econòmica va portar el tema a primera pàgina ja el març de l'any passat, data en què la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) presentava la seva proposta per modificar la llei hipotecària. La proposta es basa en un informe elaborat per l'Observatori de Drets Econòmics Socials i Culturals i té el suport de l'associació d'usuaris de bancs i caixes ADICAE, de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) o de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB).

L'oposició al canvi en la llei

A més del poderós sector financer, la proposta no és ben vista per la ministra del ram, Elena Salgado, que considera que “suposaria un perill per al sistema bancari, ja que els bancs han acceptat taxacions molt per sobre del valor real de l'habitatge i la dació en pagament suposaria pèrdues milionàries per a les entitats bancàries”.

La primera sentència favorable

El gener del 2011, la dació en pagament torna al focus de l'actualitat, després que l'Audiència de Navarra emet una sentència en què considera que tornar el pis hipotecat al banc és suficient per cancel·lar la hipoteca. La sentència provoca un terrabastall al sector financer, i l'entitat afectada l'ha recorregut davant el Tribunal Constitucional.

Oposició dels dos grans partits

Al febrer, el grup mixt del Congrés (ERC, ICV i IU) presenta al ple una proposició de llei enfocada a extingir el deute hipotecari lliurant el pis, però la proposició rep els vots en contra de PP i PSOE. Al març, la proposició torna novament al Congrés, en aquest cas, de la mà d'una iniciativa legislativa popular (ILP).

Estudi de l'impacte econòmic

Al juny, el camí que viu la proposició de llei s'ha trobat amb la seva, de moment, última estació. El 16 de juny es va discutir la proposta a la comissió d'habitatge del Congrés. En aquesta ocasió, als vots favorables d'ICV, ERC i IU, que presentaven la proposta, se'ls van sumar els de CiU. El PSOE, en canvi, va votar-hi en contra, mentre que el PP va voler nedar i guardar la roba i va demanar un estudi de l'impacte econòmic que tindria la mesura abans de donar-hi suport.

stats