Economia 09/07/2013

Què puc fer si ha caducat el meu conveni col·lectiu?

Els experts situen els escenaris (incerts) que obren els convenis vençuts i diuen que la via de reclamació dels treballadors són els jutjats socials, d'on encara no n'ha sortit cap sentència

Elena Freixa
3 min

BarcelonaL'aplicació de la ultraactivitat dels convenis col·lectius que fixa la reforma laboral ha fet que des d'aquest dilluns milers de treballadors hagin vist com caducava el marc que els garantia drets i condicions laborals i s'hagi obert un escenari ple d'interrogants sobre què pot passar a partir d'ara.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els experts tampoc hi ha una seguretat del 100% de quina és la situació exacta en què deixa els treballadors un conveni caducat, ja que no existeixen encara sentències sobre la interpretació que en pot fer un jutge.

-Pot l'empresa unilateralment deixar d'aplicar el que deia el conveni i rebaixar sou i condicions al que dicti un conveni d'àmbit superior o bé fins i tot l'Estatut dels Treballadors?

El text de la llei ho deixa clar: sí. El conveni que, un cop caducat i negociat durant un any, no ha aconseguit el pacte entre l'empresa o patronal i els sindicats, deixa d'estar vigent, explica l'advocada del bufet Baker&McKenzie, Mireia Sabaté. Si és un conveni d'empresa, passaria a regir-se pel d'àmbit superior, ja sigui sectorial, d'àmbit autonòmic o bé estatal. Si aquest no existeix o també ha caducat, és l'Estatut dels Treballadors el text que marcarà el llindar mínim de les noves condicions laborals.

Les interpretacions, però, són dispars entre els experts. L'advocat del Col·lectiu Ronda Vidal Aragonés defensa que existeix una altra via d'interpretació que obligaria l'empresa a mantenir els drets dels treballadors i les condicions malgrat que el conveni hagi caducat. Es tracta d'entendre que el sou i les condicions són una mena de drets adquirits individualment per cada treballador i que no poden quedar esborrats d'un dia per l'altre.

-Quin marge de negociació hi ha?

Segons Sabaté, l'escenari d'imposició d'una retallada de condicions laborals és el més pessimista, ja que pressuposa que l'empresa descarta la via de la negociació que s'ha pactat tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat entre els sindicats i les principals patronals per evitar el xoc social. "Hi ha un acord marc que convida totes les empreses a sumar-s'hi i que inclou prorrogar les converses i, en cas de bloqueig, acudir als organismes de mediació o a l'arbitratge del tribunal laboral de Catalunya", recorda l'advocada.

-Què interpreten els jutges?

Encara no hi ha cap sentència de tribunals catalans o estatals que fixi jurisprudència o que doni pistes de quina serà la interpretació judicial en els casos que arribin a denunciar-se. Els primers convenis afectats pel final de la ultraactivitat tot just van caducar fa dos dies.

-Quines vies de reclamació tenen els treballadors a qui se'ls deixi d'aplicar el conveni?

Segons Aragonés, la resposta s'haurà de buscar "desgraciadament als tribunals, que encara es col·lapsaran més". La via és recórrer als jutjats socials, ja sigui presentant una demanda individual o bé col·lectiva, si qui recorre és un comitè d'empresa en nom de tota la plantilla o un grup de treballadors.

"La mobilització també s'ha de mantenir per forçar la represa de les converses", opina l'advocat del Col·lectiu Ronda, que reconeix que la força conjunta pot ser una via més ràpida per desbloquejar negociacions en alguns casos.

-Què passa amb les noves contractacions?

La caducitat del conveni obre una escletxa legal perquè proliferin "dobles escales de sou i condicions a les empreses", segons Aragonés. Així, l'empresa pot assumir –per evitar el conflicte– que els treballadors nous que contracti no estan emparats pel conveni, perquè ja no està vigent, i pot contractar-los amb menor salari o condicions. "Així, la reforma laboral avança en l'objectiu d'abaratir costos laborals a base de degradar les condicions", lamenta.

L'advocada de Baker&McKenzie, en canvi, considera que aquesta aplicació de criteris diferents no és possible: "O reconeixes el conveni com a vàlid o no, però l'empresa no pot optar per aplicar-lo en uns casos i no respectar-lo en les noves contractacions", opina Sabaté.

stats