RÀNQUING
Economia 11/09/2019

Europa perd empreses en el ‘top 100’ de les més valuoses

El continent es queda amb només 20 al rànquing de les companyies més grans del món

Paula Clemente
2 min
Espanya s’ha quedat sense empreses en el rànquing de PwC.

BarcelonaLes 100 empreses més grans del món valen en conjunt 19 bilions d’euros a la borsa, segons dades del primer trimestre recopilades per la consultora PwC. Això és un 5% més que en el mateix període de l’any passat, però representa un creixement inferior al de llavors, que era del 15%. Les xifres “posen de manifest unes condicions de mercat més incertes i complicades”, segons la consultora.

Les males notícies no acaben aquí, en el cas d’Europa. El continent es queda amb només 20 empreses al rànquing. L’any passat en tenia 23, però la xifra s’ha anat reduint des del 2014, quan en tenia 30. De fet, tal com destaca l’informe, les empreses europees suposaven el 27% de la llista el 2009, mentre que, deu anys després, la influència europea es redueix al 20%. Els canvis més importants per a la consultora són, en aquest sentit, que tres grans empreses alemanyes (Siemens, Volkswagen i Allianz) abandonen la llista i deixen el país només amb la representació de SAP, i que Espanya perd les dues úniques empreses que tenia: el Santander i Inditex.

Cap europea al ‘top 10’

L’empresa europea amb millor capitalització borsària és la suïssa Nestlé, que té una valoració de 264.000 milions d’euros. La segona, amb un valor de 231.000 milions, és Shell, química britànica dedicada a l’extracció de petroli. La tercera, la farmacèutica Novartis, torna a ser suïssa i la seva valoració ronda els 221.000 milions d’euros. Cap d’elles aconsegueix arribar, però, a les primeres deu posicions del rànquing.

De fet, aquest espai és eminentment nord-americà, i les cinc primeres posicions a la llista són per als gegants tecnològics. Microsoft desplaça Apple -que era la líder l’any passat- i se situa com l’empresa més valuosa a la borsa amb més de 819.000 milions d’euros. La segueixen Apple (811.000 milions d’euros), Amazon (792.000 milions), Alphabet, matriu de Google (més de 739.000 milions d’euros) i, per últim, Berkshire Hathaway, vehicle d’inversió de Warren Buffett, que va arribar a una valoració de 447 milions d’euros. Facebook escala, aquest any, fins a la sisena posició i no és fins al setè i vuitè lloc que apareixen les primeres representacions no americanes. En concret, són xineses i es tracta d’Alibaba i Tencent, respectivament.

La Xina és cada cop més important

De fet, la consultora que ha emès l’informe atribueix l’alça general en la valoració de les empreses a l’impuls de les firmes dels EUA. Hi ha un total de 54 empreses del rànquing emplaçades al país, i impliquen el 63% dels 19 bilions d’euros de valoració global.

Tot i això, subratlla Rocío Fernández Funcia, sòcia responsable de mercat de capitals de PwC, “la Xina continuarà creixent en rellevància en aquesta lliga, donat el potencial d’ unicorns que és capaç de generar, així com la seva fortalesa en el sector tecnològic”.

stats