Els registradors s’ofereixen "a cost zero" al Govern per controlar els pisos turístics

Demanen un projecte de llei al Parlament per poder crear un registre d’aquests establiments

2 min
Comunitats  de propietaris  es blinden contra els pisos turístics

BarcelonaEls registradors de la propietat pretenen crear un registre dels pisos turístics que hi ha a Catalunya per poder donar seguretat jurídica tant a la persona que pretén llogar-lo com als veïns de l’immoble, i que permetria alhora lluitar contra l’evasió fiscal i el blanqueig de capitals. En una trobada amb periodistes, el degà, Vicente J. García-Hinojal, ha detallat un dels projectes que el nou equip de govern pretén impulsar: el Regturi. Es tracta d’una iniciativa que ja s’ha traslladat al departament de Justícia i a Junts i ERC, i que requeriria tirar endavant al Parlament un projecte de llei que s’allargaria com a mínim divuit mesos. Segons els registradors, que ja tenen una redacció del projecte, tindria un cost zero per a l’administració. Superat el tràmit parlamentari, "en cinc mesos estaria funcionant" perquè tenen "les plataformes tecnològiques més avançades de l’administració", ha dit García-Hinojal, que ben aviat té previst trobar-se amb el departament d’Economia i Empresa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però la magnitud del projecte podria fer que topés amb els interessos de les plataformes tecnològiques –com Airbnb–, que fan la intermediació entre el propietari i el turista. Tal com està concebut, el Regturi obligaria les plataformes i els propietaris a informar de manera automàtica els registradors quan un inquilí lloga un pis turístic, aportant-hi totes les dades del contracte, incloses les quantitats i la forma de pagament. Una informació que es remetria directament a la policia i a Hisenda i que permetria lluitar contra el frau fiscal. Els registradors són conscients que aquest projecte "de màxims" podria topar amb l’oposició judicial de les grans plataformes. Per això, han presentat també una altra iniciativa que podria implementar-se molt abans a través d’un decret que hauria d’obligar que els immobles destinats a ús turístic haguessin d’estar registrats. Així, per exemple, es podria aconseguir que un ciutadà que vol comprar un pis, sol·licitant una nota simple al Registre, a més de saber si està lliure de càrregues també podria saber si hi ha algun habitatge a la mateixa finca que es destina a ús turístic, ha explicat Marta Gómez, directora de relacions institucionals dels registradors catalans. A més, els registradors podrien saber si un pis que sol·licita destinar-se a ús turístic entra en conflicte amb els estatuts de la comunitat, que poden deixar clarament palès que no hi pot haver cap pis d’aquestes característiques a l’edifici. En aquest cas, els registradors informarien l’Ajuntament pertinent que no hi donés la llicència.

Segons aquest col·lectiu, amb aquest projecte es podrien geolocalitzar les zones de Catalunya o de Barcelona amb més nombre de pisos turístics registrats i prendre decisions a partir de les dades.

stats