Economia 04/08/2012

Rajoy ja no descarta el rescat

El president espanyol s'esperarà a conèixer les mesures del BCE. L'executiu central amplia el còmput de la gran tisorada i carrega més estalvi a les autonomies

Joan Faus
2 min
ESTRENA OFICIAL El president del govern espanyol, Mariano Rajoy,  va comparèixer ahir per primer cop després del consell de ministres.

MadridSi dijous el Banc Central Europeu (BCE) va posar la pilota a la teulada del govern espanyol, aquest divendres l'executiu de Mariano Rajoy s'hi va tornar. El president de l'eurobanc, Mario Draghi, va dir que podrà posar en marxa "mesures extraordinàries" com la compra de deute si abans els països amb dificultats, com Espanya i Itàlia, demanen al fons de rescat europeu que faci el mateix. Madrid, però, va girar ahir l'ordre dels factors. Primer vol saber els detalls de les accions i després decidirà què fa. "El que vull és conèixer quines són aquestes mesures, què signifiquen, què pretenen i si són adequades, i llavors, a la vista de les circumstàncies, prendrem una decisió o una altra. Però no tinc presa cap decisió i faré el que cregui que convé a l'interès general dels espanyols", va assegurar Rajoy en la seva primera roda de premsa després d'un consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La retallada creixent

El pla d'ajustos que el govern espanyol envia a Brussel·les incrementa l'estalvi previst inicialment. Amb poques mesures previstes, Rajoy ara creu que estalviarà més. També varia a l'alça les previsions d'estalvi autonòmiques. L'executiu preveu que el conjunt de l'Estat estalviï –amb menys despesa i més ingressos– un total de 102.149 milions fins al 2014. La xifra es va conèixer dues hores després que el president espanyol evités deliberadament explicar els nous ajustos després de comparèixer davant la premsa un cop acabat el consell de ministres.

Dels 102.000 milions, 73.000 corresponen als ajustos de l'Estat, 19.000 a les autonomies i 9.000 als ajuntaments.

Podeu llegir-ne més a l'ARA Premium: Rajoy no descarta ara demanar ajuda i Rajoy preveu ajustos de 100.000 milions des d'ara i fins al 2014.

stats