Alimentació
Economia 13/04/2023

Revolta contra les multes per l’ús de marques protegides d’oli

Augmenten els expedients sancionadors del Govern sobre l’ús fraudulent de les DO

Albert González Farran
3 min
Olives d'una olivera

LleidaLes Garrigues, a més d’una comarca, és també una marca protegida. Tan protegida que els productors d’oli que no formen part de la seva denominació d’origen (DO) no la poden utilitzar al seu etiquetatge i als seus materials promocionals, ni tan sols per indicar l’adreça on s’ubiquen. Així ha quedat clar amb la darrera multa de 4.000 euros que la Generalitat ha imposat a Olicatessen, un petit productor dels Torms (a les Garrigues) que havia escrit el nom de la comarca diverses vegades a la seva web corporativa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El dels Torms és el tercer expedient sancionador que el Govern ha obert en aquest primer trimestre. L’any passat en va imposar nou de les mateixes característiques i el 2021, sis. La majoria de multes estan vinculades al sector de l’oli i una bona part, a la mateixa DO Les Garrigues. Altres com l’Empordà, el Montsià, la Terra Alta i el Baix Ebre - Montsià admeten que han denunciat algun cas aïllat semblant, però no tan activament com a les Garrigues, on sembla que la producció d’oli és superior i la coincidència amb el nom de la comarca és més explícita.

“Nosaltres sols complim amb l’obligació de defensar la nostra marca, tal com ens imposa la normativa europea”, argumenta el president de la DO Les Garrigues, Enric Dalmau. Recorda que cada any, la seva organització inverteix més de 200.000 euros en la promoció de la marca Les Garrigues. “No volem permetre que altres s’aprofitin de l’esforç econòmic dels nostres membres”, afegeix. En qualsevol cas, Dalmau insisteix que abans de notificar irregularitats a la Generalitat, “sempre avisem reiteradament els infractors perquè rectifiquin”.

La Generalitat diu que tampoc pot fer res per evitar-ho. El director general d'Empreses Agroalimentàries i Qualitat, Joan Gòdia, recorda que, un cop interposada una denúncia, el Govern té també l’obligació d’iniciar un expedient sancionador. “En tractar-se d’una falta greu, no hi ha marge per aixecar la multa”, explica. L’empresa multada pot presentar recursos, però la majoria acaben pagant i, amb una mica de sort, amb rebaixes de fins a 1.600 euros si ho fan voluntàriament i abans d’acabar el període de resolució.

Manifest conjunt

La DO Les Garrigues, una de les més antigues de l’estat espanyol, té inscrits 21 productors d’oli, la majoria cooperatives de gran envergadura com les de les Borges Blanques, Arbeca, Maials i Vinaixa. Però n’hi ha una trentena més a la comarca que són fora. Cooperatives importants com les de la Granadella (amb més d’un centenar de socis i 700.000 quilos d’oli de producció anual), Bovera, els Torms i Castelldans fa més de vint anys que van marxar de la DO per diferències amb el seu consell rector. I ara són algunes dels centenars de firmes que subscriuen un manifest conjunt que reclama a la Generalitat aturar les multes. “La comarca és de tots”, “La DO és una màfia que ens vol fer mal”, “Això és un xantatge” i “Un abús de poder” són alguns dels comentaris de presidents de cooperatives i productors privats. La directora de la darrera empresa multada, Emma Rovira, informa que està en contacte amb advocats experts en topònims per presentar un recurs administratiu a la sanció.

Tant el consell comarcal de les Garrigues com la Diputació de Lleida s’han posicionat en la polèmica. Demanen buscar una fórmula que permeti un ús més ampli de la marca. El president de l’ens comarcal, Jaume Setó, titlla de “barbaritat” el que està fent la DO. “Les Garrigues és una comarca que existeix per a tots i no se la poden apropiar”, defensa Setó. Per això, ha demanat als seus tècnics que busquin alguna fórmula legal per reclamar a les administracions superiors (Generalitat i govern espanyol) un canvi en la normativa. Per la seva banda, la Diputació advoca per la conciliació i el diàleg entre totes les parts “i trobar una solució conjunta”.

stats