Economia 09/06/2021

El Salvador, primer país que aprova l’ús de bitcoins com a moneda d’intercanvi

El Parlament del país aprova l'ús "il·limitat i opcional" de la criptomoneda per a qualsevol transacció

Rut Font Camats
2 min
El 'bitcoin' s'acosta a la butxaca domèstica

BarcelonaEl Parlament del Salvador ha aprovat aquest dimecres una llei que legalitza l’ús dels bitcoins com a moneda d’intercanvi; és a dir, es podran utilitzar de la mateixa manera que el dòlar, segons ha confirmat l’Assemblea Legislativa al seu compte de Twitter. D’aquesta manera, el país centreamericà s’ha convertit en el primer del món en adoptar una criptomoneda com a divisa de curs legal.

La llei Bitcoin ha rebut el suport de 62 diputats, d’un total de 84 a l’assemblea, on el govern conservador del president Nayib Bukele té la majoria absoluta. La legislació és el resultat d’una proposta de Bukele i de la ministra d’Economia, María Luisa Hayem, elaborada en el marc d’una conferència mundial sobre bitcoins celebrada a Miami. 

Aquesta normativa entrarà en vigor d’aquí a 90 dies i recull l’ús “il·limitat” i “opcional” d’aquesta criptomoneda per fer qualsevol transacció, des de comprar béns i serveis a pagar impostos. A més, tal com apunta el diari salvadoreny La Prensa Gráfica, la taxa de canvi entre el dòlar i el bitcoin l’establirà el mateix mercat.

Divisa digital per enviar remeses

Segons el president, l’ús de bitcoins facilitarà als salvadorenys que viuen a l'estranger enviar remeses al seu país. De fet, l’economia del Salvador té certa dependència de les transferències estrangeres: sumen fins a 6.000 milions de dòlars del seu PIB i en representen una cinquena part, segons dades del Banc Mundial. D'altra banda, considera que la mesura aportarà “inclusió financera, inversions, turisme i desenvolupament econòmic” al país, tal com ha anunciat al seu compte de Twitter.

“El mercat s’adaptarà al Salvador. Pot ser un catalitzador clau per als bitcoins en els propers dos o tres anys”, explica Richard Galvin, cofundador de Digital Asset Capital Management, una empresa que gestiona actius digitals, a l’agència Reuters. Amb tot, els analistes recorden que el valor de les criptomonedes és molt volàtil i que fer intercanvis amb aquestes monedes requereix certs coneixements tècnics.

stats