Economia 20/07/2016

El govern espanyol treu 1.000 milions més de la guardiola de les pensions

Amb aquesta disposició, la guardiola de les pensions resta 9.700 milions d'euros en un mes

Elena Freixa
3 min
Fátima Báñez és la ministra d’Ocupació i Seguretat Social del govern popular des del 2011.

BarcelonaSegona pessigada de la Seguretat Social a la guardiola de les pensions aquest juliol. Ara en retira 1.000 milions d’euros per pagar l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) als pensionistes. Amb aquest moviment, sumat al que ja va fer el govern espanyol fa poques setmanes per poder fer front a la paga d’estiu, el Fons de Reserva de les Pensions acumula una pèrdua de 9.700 milions i accentua la sagnia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la bossa d’estalvis de la Seguretat Social, creada per afrontar necessitats de finançament, li queden poc més de 24.200 milions d’euros, segons va informar ahir el ministeri d’Ocupació. La xifra dista molt dels 70.000 milions de què disposava el 2012.

La Seguretat Social eixampla el fora

En els darrers anys, des que la caixa de la Seguretat Social va veure’s arrossegada al dèficit –l’atur va fer caure els ingressos per les cotitzacions mentre els pensionistes no paren de créixer– el govern espanyol recorre almenys dues vegades a l’any als estalvis de les reserves per pagar aquestes prestacions. Aquest any ja ho ha fet tres cops. Fins a l’abril, el sistema de la Seguretat Social encara gaudia d’un superàvit del 0,15%, però fa un any aquest era del doble, un 0,29%.

Fer front a les pensions, fins i tot ara que l’ocupació remunta, es torna cada cop més difícil, pel simple fet que les despeses de fer front a aquests pagaments creixen pràcticament el doble de ràpid. Amb dades fins al maig, el nombre de cotitzants a Espanya va escalar un 2,43%, mentre que l’import de les pensions de jubilació va encarir-se un 4% en termes interanuals. Les pensions de jubilació són el capítol principal de les despeses que té el sistema de Seguretat Social que, globalment, també afronta un 3% més de pagaments que fa un any.

Estalvis per a només dos anys

Els 24.2017 milions d’euros que resten al Fons de Reserva de les Pensions asseguren els estalvis només a dos anys vista. Si el govern espanyol continua amb el mateix ritme de retirada de fons, queden diners per abonar la paga extra del proper Nadal i les dues pagues de l’any que ve.

El govern que acabi conformant-se a Madrid tindrà al capdamunt de l’agenda d’assumptes pendents trobar una solució per garantir la sostenibilitat del sistema de les pensions a Espanya. El ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos, ja va llançar un missatge fa poques setmanes: les pensions estan en risc si no es genera més creixement.

A banda d’això, però, a l’horitzó hi plana també un canvi normatiu que n’asseguri el futur. La llei ja ha obert la porta a poder pagar algunes pensions –les de tipus no contributiu– amb fons de l’Estat, i algunes es paguen d’aquesta manera.

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ja ha advertit el govern espanyol, però, que calen passos més decidits per introduir canvis al sistema.

El buidatge de la guardiola ha estat progressiu. El 2012, l’executiu en va treure 3.800 milions, mentre que l’any següent va utilitzar 9.200 milions de reserves. El 2014 van passar a ser 12.100 milions i l’any passat se’n van treure 9.200 milions més.

Aquest descens dels estalvis té un problema afegit per als ingressos ordinaris de l’Estat perquè cauen dràsticament els ingressos que es cobren per aquesta guardiola, que actua com una mena de fons d’inversió i compra, per exemple, deute espanyol.

En el primer trimestre de l’any , els ingressos que rep la Seguretat Social per aquest fons van caure un 30% si es compara amb el mateix període del 2015. La davallada s’ha accelerat fins a duplicar la pèrdua del 15% dels interessos que ja patia el sistema l’any passat. Això passa factura als ingressos patrimonials de l’Estat que s’han reduït un 50% respecte als que tenia la Seguretat Social quan va arribar al govern el Partit Popular a finals del 2011.

stats