Economia 23/03/2021

Sis de cada deu espanyols es quedaran a casa per Setmana Santa

La por als contagis i la caiguda d'ingressos són les dues raons per no sortir del domicili habitual

2 min
Un hotel del centre de Barcelona tancat pel confinament, el mes de maig passat.

La majoria de les famílies espanyoles passaran la Setmana Santa d'aquest any al seu domicili habitual encara que se'ls autoritzi a sortir, ja sigui per por a contraure el covid-19 o per evitar incrementar les despeses fruit de la reducció d'ingressos entre una part destacada de la població ocasionada per la crisi, segons un estudi d'Aecoc, la patronal espanyola de les grans empreses de consum.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, un 61% dels espanyols es quedaran a casa els dies vinents, tot i la millora del temps i l'acumulació de festius –divendres i dilluns a Catalunya, dijous i divendres a gran part de l'Estat–. Dels que no abandonaran casa seva, tres de cada quatre argumenten que evitaran desplaçaments per por a contagiar-se del coronavirus, mentre que un de cada quatre ho farà per reduir despeses.

En aquest sentit, encara hi ha un 37% dels enquestats per la patronal que indiquen que la seva situació econòmica ha empitjorat per culpa de la pandèmia, malgrat que representa una caiguda d'onze punts percentuals respecte a la dada del novembre. D'altra banda, un 28% creuen que la seva economia familiar continuarà empitjorant en els mesos que venen, una dada també més baixa que la del novembre. A més, més de la meitat de la població creu que encara no hi ha una proporció prou elevada de la població vacunada per moure's amb tranquil·litat.

Si les mesures de confinament ho permeten, però, el 22% dels enquestats per Aecoc asseguren que sí que passaran alguns dies fora de casa aquesta Setmana Santa. L'opció preferida per un 39% d'aquestes persones és la segona residència, mentre que un 27% aniran a hotels i un 23% a càmpings o cases rurals, uns sectors que esperen aprofitar els festius de l'abril per donar un respir als comptes de resultats després de mesos amb l'activitat sota mínims.

Augment del comerç online

L'estudi d'Aecoc també mostra el creixement del comerç per internet gràcies a la pandèmia. Concretament, entre l'abril de l'any passat i el febrer d'aquest any, el nombre de persones a Espanya que han adquirit productes de gran consum en plataformes online va créixer del 40% al 69%. "El comerç online ha vingut per quedar-se", ha assegurat Rosario Pedrosa, gerent de l'àrea comercial d'Aecoc.

Un augment de la demanda online que també ha impactat directament en les empreses de restauració; més del 47% dels preguntats per Aecoc van afirmar que havien consumit menjar a domicili en les últimes setmanes i, entre aquests, més de la meitat mengen productes que els porten a casa com a mínim una vegada cada set dies.

stats