Societat 01/02/2021

De 'salvar Nadal'... a 'salvar Setmana Santa'

El govern espanyol confia que la vacunació permeti recuperar la mobilitat a Espanya a finals de març

3 min
El papa Francesc celebrant la missa de Pasqua a una basílica de Sant Pere del Vaticà totalment buida l'abril de l'any passat, durant la primera onada del covid-19.

MadridAmb el pitjor gener en termes de contagi des del començament de la pandèmia –la incidència acumulada per cada 100.000 habitants s'ha arribat a situar per sobre dels 900 casos al conjunt de l'Estat–, el govern espanyol ja té la vista fixada en el pròxim període de vacances. I si bé fins ara cap administració s'ha volgut responsabilitzar de l'operació 'salvar Nadal' per relaxar les restriccions mentre molts estats europeus les endurien per evitar contactes familiars, el ministeri d'Indústria i Turisme s'aferra ara a la campanya de vacunació per albirar les vacances de Setmana Santa com el possible començament de la recuperació de la mobilitat pel territori espanyol.

Ja ho va deixar caure la ministra Reyes Maroto divendres passat en una entrevista a Onda Cero –"Setmana Santa pot ser el reinici dels viatges estatals", va dir– i aquest dilluns hi ha insistit en un acte acompanyada de la ministra de Sanitat, Carolina Darias. La titular d'Indústria i Turisme ha apuntat que, si quan arribi Setmana Santa ja hi ha "un percentatge important de població vacunada", això "permetrà reprendre la mobilitat amb seguretat". "Hi estem treballant i el nostre ànim és posar tot el nostre esforç perquè avanci la vacunació, perquè és la condició necessària per reactivar un sector tan important per a Espanya com el turístic", ha afegit a les portes d'una fàbrica de xeringues a San Agustín de Guadalix (Madrid).

El govern espanyol creu que encara és aviat per cancel·lar la Setmana Santa com va passar l'any passat. Damunt la taula hi ha la possibilitat de tornar a permetre sortir del lloc de residència habitual per anar a una altra comunitat per visitar familiars o persones pròximes, com va passar per Nadal, però seran els consellers autonòmics els qui ho hauran de pactar amb el ministeri de Sanitat en el marc de la reunió setmanal del consell interterritorial de Salut. Queden justament vuit setmanes i de moment Reyes Maroto assegura que la seva obligació és "treballar amb tots els escenaris possibles". De fet, ha recalcat que els estudis apunten que "Espanya és una destinació molt atractiva per als primers viatges després de la pandèmia".

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també s'ha expressat en aquest sentit i ha promès una "recuperació total de la mobilitat" per Espanya els "pròxims mesos". Ho ha dit durant la inauguració del trajecte d'AVE Madrid-Oriola, al País Valencià. Sánchez ha tret pit que es tracta d'un projecte que dona impulsa al Corredor Mediterrani per acabar amb la "preponderància de l'esquema radical" a l'Estat. Però a efectes pràctics el que s'aconsegueix és retallar una hora de camí amb la capital espanyola, des d'on ja es pot anar més ràpid fins a Elx que no pas des de València.

En aquest context, la titular de Sanitat ha tornat a instar les comunitats a "ampliar" les mesures que poden adoptar dins l'actual estat d'alarma per poder rebaixar com més aviat millor la corba de contagis. Mentre que el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit que Catalunya "haurà de mantenir" les restriccions actuals, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha aixecat algunes de les mesures, que ja de per si són poc estrictes –sobretot per a l'hostaleria, que continua oberta fins a les 21 h a la capital espanyola–. Després de reunir-se amb un grup d'empresaris, ha anunciat que tornarà a ampliar de quatre a sis el màxim de persones que poden seure a la terrassa d'un establiment.

2,3 milions de dosis més de Pfizer

Carolina Darias ha confirmat que Espanya ha rebut una nova remesa de Pfizer de "gairebé 400.000 dosis" que se sumen a les 52.000 que van arribar ahir diumenge de Moderna. En total, ja hi ha 252.000 persones que han rebut les dues dosis i estan immunitzades. A més, segons la ministra, durant el mes de febrer l'Estat rebrà 2,3 milions de dosis més de les dues farmacèutiques que, de moment, estan autoritzades per distribuir la vacuna contra el coronavirus. I ha assegurat, a més, que AstraZeneca s'hi incorporarà aviat. El ministeri de Sanitat no ha aclarit encara si permetrà administrar aquestes dosis a persones de més de 65 anys.

"L'objectiu de la Comissió Europea i d'Espanya és anar-ne tenint cada vegada moltes més dosis i els col·lectius a qui es vagin administrant no tindran les dificultats actuals, en què cal anar als domicilis", ha dit. Segons Darias, ja hi ha "una tendència a la baixa" en els contagis i les mesures adoptades estan aconseguint reduir les xifres en algunes comunitats autònomes.

stats