Economia 06/02/2015

El Suprem s'oposa a l'indult que Núñez demanava per "honorabilitat" i "utilitat pública"

El tribunal considera que, precisament, "no hi ha res menys útil per a la societat que eliminar penes certes"

Efe
2 min
Josep Lluís Núñez, reflectit al vidre del cotxe amb què ha sortit de la presó / EFE

MadridEl Tribunal Suprem ha emès un informe contrari a l'indult que demana l'expresident del Barça Josep Lluís Núñez i el seu fill Josep Lluís, que sol·liciten el perdó del govern espanyol per estalviar-se la pena –ja rebaixada pel Suprem– a la qual van ser condemnats per haver subornat inspectors d'Hisenda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Suprem, d'acord amb l'informe del fiscal, s'oposa a l'indult perquè "les condicions personals del condemnat ja van ser objecte de consideració en la individualització de la pena", en referència a l'edat avançada de l'expresident del Barça i al fet que la condemna quedés reduïda a dos anys i dos mesos de presó i 1,5 milions de multa.

El tribunal assegura que no pretén "qüestionar" l'honorabilitat de Núñez, però afegeix que aquesta condició, adduïda pel condemnat en la sol·licitud d'indult, és difícilment compatible –"té una compatibilitat problemàtica", diu literalment– amb "la responsabilitat criminal" que l'ha portat a ser condemnat. "En tot cas, la suposada honorabilitat no minva ni fa injusta l'exigència de responsabilitat penal", afegeix l'alt tribunal.

Núñez també addueix en la seva sol·licitud raons d'utilitat pública, cosa a la qual el Suprem respon que aquests motius "no s'entreveuen en la faldilla de l'efectivitat de la pena, ja que res és menys útil a la societat que l'abandonament de les penes certes, encara més si es fa en atenció a un criteri tan poc igualitari com el de la rellevància social o econòmica del penat".

Quan va haver d'estudiar el recurs que els Núñez van presentar contra la sentència de l'Audiència de Barcelona, el Suprem ja va rebaixar la pena, que era de sis anys, a dos anys i dos mesos de presó més el pagament d'una multa d'1,5 milions d'euros. Els dos condemnats van entrar a la presó, però només van passar-hi 40 dies, perquè per Nadal la Generalitat els va concedir el tercer grau. La Fiscalia va demanar al gener que es revoqui aquest tercer grau.

stats