Economia 30/04/2019

El TC rebutja el recurs de Rato per les targetes 'black'

L'exvicepresident del govern espanyol va ser condemnat a quatre anys i mig de presó

Efe
2 min
Rodrigo Rato ingressant a Soto del Real

MadridEl Tribunal Constitucional ha rebutjat admetre a tràmit el recurs d'empara de l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, contra la condemna a quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda en el cas de les targetes 'black', que eren opaques a Hisenda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'expresident de Bankia i exvicepresident del govern del PP de José María Aznar, Rodrigo Rato, va ingressar l'octubre del 2018 a la presó madrilenya de Soto del Real per començar a complir la condemna de quatre anys i mig imposada per l'Audiència Nacional per l'escàndol de les targetes 'black'.

En el seu recurs, Rato al·legava que s'havia lesionat el seu dret a la intimitat i a la protecció de dades, a tenir un procés amb totes les garanties, a la presumpció d'innocència i a la llibertat personal.

Però en la diligència d'aquest dimarts, el TC assenyala que, un cop examinat el recurs, es desprèn una "manifesta inexistència de violació d'un dret fonamental que es pugui tutelar en empara". El mes d'octubre passat, el Tribunal Suprem va ratificar la condemna imposada el febrer del 2017 per la secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional.

Segons el veredicte del Tribunal Suprem, el que va ser director gerent de l'FMI i president de Bankia va "mantenir i ampliar un sistema pervertit des del seu origen" que permetia als titulars de la targeta utilitzar-les en el seu benefici sense necessitat de justificar les despeses, cosa que en aquella època "estava fora de la llei".

D'aquesta manera, els condemnats per apropiació indeguda, inclosos els altres catorze sobre els quals pesen penes de presó superiors als dos anys, van actuar com si fossin "amos dels diners", invertint els imports que van considerar oportuns en desemborsaments que ells mateixos van decidir.

En el seu escrit contra l'executòria, la defensa de Rato al·legava la manca de risc de fuga i descartava la possible desprotecció de les víctimes al ser suposats "inexistents" en aquest cas "com acredita" la seva actitud processal i la reparació del dany, "realitzada i garantida" a l'haver tornat els 99.000 euros dels quals va disposar.

El 26 d'octubre, Rato va ingressar a la presó madrilenya de Soto del Real. Abans d'entrar-hi va demanar perdó "a la societat i les persones que s'hagin pogut sentir decebudes o afectades", i va dir assumir "els errors" que hagi pogut cometre.

Actualment, Rato està sent jutjat a l'Audiència Nacional per la sortida a borsa de Bankia, en què s'enfronta a penes que oscil·len entre els cinc i els dotze anys de presó per suposada estafa a inversors i falsedat comptable.

També s'asseurà a la banqueta, encara que aquesta vegada davant la justícia madrilenya, per la peça Zenith-Publicis, que investiga un presumpte tracte de favor en la concessió de contractes publicitaris de Bankia a aquestes agències. Una conducta per la qual la Fiscalia Anticorrupció reclama per a ell quatre anys de presó i multa de 2,5 milions d'euros. També està pendent de com evolucionin la resta de peces que instrueix el jutjat d'instrucció número 31 de Madrid sobre l'origen del seu patrimoni personal.

stats