Tecnologia

L'assistent virtual d'OpenAI sona com la veu de Scarlett Johansson, sense el seu permís

La companyia ha deixat d'utilitzar la veu anomeanda Sky després que l'actriu hagi demanat retirar-la

ARA
2 min
Scarlett Johansson a la catifa vermella

BarcelonaA la pel·lícula dramàtica Her, estrenada l'any 2013, Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) estableix una relació amorosa amb una assistent virtual d'intel·ligència artificial que es diu Samantha. La veu d'ella és interpretada per Scarlett Johansson.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una dècada després, sembla que aquest episodi no tan sols ha traspassat la pantalla, sinó que també ha generat polèmica. El nou assistent de veu d'OpenAI, presentat la setmana passada, té una veu semblant a la de l'actriu estatunidenca, que no hi ha donat cap consentiment, informa The New York Times.

En un comunicat ahir, Johansson va explicar que el director executiu de la companyia, Sam Altman, va demanar al seu agent que considerés la possibilitat de llicenciar la seva veu per a un assistent virtual. Es tractava de la segona petició en un any i també la segona negativa de l'actriu, que va contractar un advocat i va demanar a OpenAI que deixi d'utilitzar una veu, que la companyia anomena Sky, perquè és "inquietantment similar" a la seva. L'empresa va suspendre el llançament de l'assistent virtual durant el cap de setmana.

Diumenge, en una publicació al blog de la companyia, OpenAI explicava que les veus de la intel·ligència artificial no han d'imitar deliberadament la veu d'una celebritat i que la de Sky no era una imitació de Scarlett Johansson, "sinó que pertany a una actriu professional diferent que utilitza la seva pròpia veu". OpenAI va defensar que no podia fer públics els noms dels professionals rere les veus del seu producte, que es van gravar a l'estiu a San Francisco. En total compta amb cinc veus: Breeze, Cove, Ember, Juniper i Sky.

Fa una setmana, en una publicació a la xarxa social X, Altman semblava fer referència a Her, la pel·lícula que va dirigir Spike Jonze i que va rebre l'Òscar al millor guió original. "La veu de Sky no és la de Scarlett Johansson i en cap moment s'ha intentat assemblar-s'hi", deia Altman dilluns. "Per respecte a Johansson, hem deixat d'utilitzar la veu de Sky en els nostres productes. Demanem disculpes a Johansson per no haver-nos comunicat millor", afegia.

stats