Tecnologia

La matriu de Glovo aprovisiona 400 milions d'euros davant una possible multa de Brussel·les

L'alemanya Delivery Hero, propietària de l'empresa d'Oscar Pierre des del 2022, hauria incomplert les normes de competència

2 min
Façana Delivery Hero

BarcelonaLa propietària de Glovo, l'alemanya Delivery Hero, torna a estar al punt de mira de la justícia europea per, presumptament, portar a terme pràctiques anticompetitives. De fet, la Comissió Europea estudia imposar a l'empresa de repartiment de menjar a domicili una multa de més de 400 milions d'euros. Davant d'això, Delivery Hero ha augmentat la provisió comptable reservada –que ja era de 186 milions– per fer front a aquesta sanció, segons ha explicat a través d'un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta investigació de la Comissió Europea no és nova. A finals del 2023, tècnics de l'organisme i de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) van escorcollar sense previ avís les seus de Glovo a Barcelona i de la seva matriu, Delivery Hero, a Berlín, en el marc d'una investigació sobre pràctiques anticompetitives en el sector de l'entrega de menjar a domicili. Des de Brussel·les, la CE sospita que Delivery Hero va pactar acords il·legals per repartir-se el mercat de repartiment a domicili en part de la UE.

Glovo i la justícia

La relació de l'empresa de delivery amb la justícia no és anecdòtica. Més enllà de les presumptes pràctiques anticompetitives, ja fa anys que Glovo està en el punt de mira pel seu model de negoci i per la relació amb els seus treballadors. De fet, l'any 2020 el Tribunal Suprem va declarar per primera vegada que sí que hi ha una relació laboral entre els riders i l'empresa, de manera que considerava que són falsos autònoms. A partir d'aquí, les derrotes judicials de l'empresa de Pierre en aquest sentit han sigut un degoteig constant, i les sentències dels tribunals autonòmics que obliguen l'empresa a contractar formalment els seus riders han sigut un continu.

Glovo, juntament amb altres plataformes com Uber Eats, va decidir des del principi rebel·lar-se contra la llei rider que es va aprovar ara farà tres anys. Una rebel·lió que ja ha arribat a la justícia penal, i per la qual al gener d'aquest any Inspecció de Treball ja va imposar la primera sanció a l'empresa. L'última notícia al respecte és la investigació que el jutjat de Barcelona està duent a terme a Glovo per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors, arran d'una denúncia presentada per la Fiscalia contra el seu fundador, Oscar Pierre.

stats