Economia 11/02/2020

El Mobile penja d'un fil: Facebook, Cisco i AT&T també rebutgen participar-hi

Empreses com Telefónica, Orange o Vodafone estudien què fer davant el degoteig de renúncies

Paula Clemente / Paula Solanas
4 min
Treball multa amb 53.000 euros expositors del Mobile per pràctiques sexistes

BarcelonaEls noms absents a la pròxima edició del Mobile són cada cop més rellevants i la mateixa celebració del saló ja perilla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre d'altres companyies que s'han sumat aquest dimarts a una llista que supera la trentena, AT&T (la principal operadora de telefonia dels Estats Units per valor a borsa), Facebook i Cisco també seran baixa al congrés. La decisió de la teleco nord-americana és especialment rellevant, ja que és una de les companyies que formen part del consell de la GSMA, l'empresa organitzadora, i incrementa la pressió sobre l'esdeveniment. No és l'única operadora dels EUA que ha decidit mantenir-se al marge de l'esdeveniment per l'alerta del coronavirus, ja que la seva competidora Sprint també ha optat per no enviar-hi el seus treballadors.

Facebook ha fet el mateix anunci a través d'un portaveu, que ha atribuït la decisió a "riscos de salut pública relacionats amb el coronavirus". En canvi, Cisco ha utilitzat Twitter per defensar el mateix, que cancel·lar la seva participació al congrés és "la decisió correcta davant les circumstàncies actuals". Cisco, gran fabricant d'equips de telecomunicacions, tenia reservat un espai d'uns 800 metres quadrats. El de Facebook no arribava a tant, però la tecnològica que presideix Mark Zuckerberg havia sigut una de les grans protagonistes del congrés anys enrere.

El degoteig de baixes dels últims dies, que creixen en importància després dels anuncis d'aquestes grans tecnològiques nord-americanes, ha provocat que la GSMA aprofiti una reunió prevista per a divendres per analitzar el futur del congrés. La companyia tenia previst fer aquest dimarts al migdia un comunicat al respecte, però finalment ho ha descartat. Ara com ara, i tenint en compte que Intel –el fabricant de xips més gran del món– també ha decidit anul·lar la seva participació al congrés, ja són gairebé trenta les empreses que seran baixa.

A la llista encapçalada per Ericsson, Sony, Amazon i LG també s'hi han afegit durant aques dimarts CommScope, Amdocs, InterDigital, Dali Wireless, Vivo, Accedian, F5 Networks, Mediatek i la primera espanyola, la tecnològica aragonesa Telnet, entre d'altres. Algunes d'elles, com Intel o NTT DoCoMo, també són membres associats a la GSMA.

Les grans operadores estudien si participar-hi

Però l'empresa organitzadora encara podria rebre un cop més dur: Telefónica, Vodafone, Orange i la britànica BT estan mantenint contactes per analitzar si prenen la mateixa decisió que aquestes companyies els últims dies. Tenint en compte que la GSMA és una patronal d'operadores, el que decideixin serà determinant per al Mobile d'aquest any.

Fonts de Telefónica han aclarit que no es tracta d'una "decisió coordinada" i que només estan intercanviant percepcions de la situació. No hi ha, afirmen aquestes veus, "un horitzó temporal" per prendre la decisió. "El que s'ha de calibrar és el que guanyes si no passa res en comparació amb el que perds si hi passa alguna cosa", reflexionen des de la primera operadora espanyola.

Si finalment es decantessin per no anar-hi, la baixa d'aquestes quatre empreses seria un veritable sotrac per a la GSMA, perquè són les quatre principals operadores d'Europa. A més, Telefónica és la companyia que acostuma a fer d'amfitriona del congrés: l'operadora espanyola és la que assumeix, per exemple, els discursos de benvinguda. De moment tot és tan incert que Vodafone, de fet, ja ha començat aquest dimarts a muntar-hi l'estand.

Cancel·lacions

Tot i que el nombre d'empreses que no participaran en el Mobile augmenta, la gran majoria continuen optant per assistir-hi. Ara per ara la llista de baixes pel Covid-19 (la nova denominació de la malaltia consensuada per l'OMS) supera ja a la trentena, de les 2.400 que hi ha. Aquestes baixes estan provocant, entre altres conseqüències, que les empreses catalanes de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) hagin patit la cancel·lació del 12% de les reserves programades per a la setmana de la fira dels mòbils.

Mentrestant, però, el Govern continua tancant files per defensar que no hi ha cap motiu per no fer el congrés. La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha insistit que no hi ha cap recomanació de les autoritats sanitàries perquè es deixi de fer l'esdeveniment. "L'ajornament del congrés no està sobre la taula", ha tornat a deixat clar Budó, que ha afegit que l'esdeveniment depèn d'una empresa privada. També ha dit que des del departament de Salut s'estan seguint els protocols que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha garantit que no hi ha motius de falta de seguretat perquè no es pugui viatjar de "manera segura" a Barcelona, informa Núria Orriols.

A la crida a la calma de la portaveu del Govern s'hi han sumat les paraules de la consellera d'Economia i Empresa, Àngels Chacón. En declaracions a l'ACN, ha assegurat que "no hi ha cap element objectiu que impliqui més risc" que en altres esdeveniments similars. Chacón reconeix la "preocupació" pel degoteig de baixes, però remarca que s'estan seguint tots els protocols per garantir la seguretat no només al MWC sinó "al conjunt de la població". "Però és un fenomen global i podem actuar fins on podem actuar", ha admès.

Des del govern espanyol el ministre de sanitat, Salvador Illa, també ha insistit que "no hi ha cap raó de salut pública" perquè no es pugui celebrar el congrés. Illa té previst reunir-se aquest dimecres amb la consellera de salut, Alba Vergés, a Barcelona.

LES CLAUS

Quantes empreses s'han donat de baixa del Mobile?

Des que dimecres va començar el degoteig de cancel·lacions de companyies que havien d'assistir al Mobile World Congress (MWC), la llista ja arriba a la trentena. Des d'operadors de telefonia punters als seus mercats com les nord-americanes AT&T i Sprint i la japonesa NTT DoCoMo fins a empreses rellevants en el desenvolupament de les noves xarxes mòbils com la sueca Ericsson, el fabricant de xips Intel i la multinacional d'equips de telecomunicacions Cisco. A aquests gegants del sector s'hi han sumat un reguitzell d'empreses de menor dimensió d'arreu del món, per ara només una d'elles espanyola.

S'anul·larà aquesta edició del congrés per l'alerta del coronavirus?

Aquesta decisió encara no s'ha pres, però durant aquests dies les administracions públiques i les principals operadores de telefonia han intensificat els contactes per analitzar quin ha de ser el futur del Mobile. Divendres la direcció es reunirà per estudiar aquesta situació, però no és segur que sigui aquest mateix dia quan esclareixi si anul·la o no el congrés. El nerviosisme dins l'organització és evident i fins i tot s'han optat per no enviar un comunicat de premsa previst per al dia d'avui. En cas que la cita es cancel·li, la següent incògnita serà si les empreses hauran d'assumir les pèrdues per deixar d'assistir-hi a última hora, si la GSMA haurà de fer front a indemnitzacions i fins a quin punt la seva assegurança cobreix aquestes despeses. Per ara els responsables del Mobile intenten cobrir-se les esquenes amb mesures de prevenció addicionals contra possibles contagis del Covid-19 com, per exemple, controls de temperatura als accessos.

Quin impacte econòmic té el congrés?

Segons els càlculs que proporciona el mateix organitzador, s'estima que aquesta edició tindrà un impacte econòmic de 492 milions d'euros en l'economia catalana. El certamen assegura que d'ençà que hi va aterrar, el 2006, hi ha deixat 5.300 milions. A més, per al muntatge i el funcionament de la fira també es creen 14.100 llocs de treball temporals.

stats