Economia 18/05/2018

Totes les compres superiors a 30 euros podran fer-se sense efectiu

El govern espanyol obligarà tots els comerços a oferir alternatives electròniques de pagament

Júlia Manresa
2 min
El sistema de pagament Samsung Pay utilitza aquest sensor com a mesura de seguretat. / SAMSUNG

MadridTotes les compres superiors a 30 euros en comerços espanyols hauran de poder fer-se sense efectiu. Així ho ha aprovat aquest divendres l'executiu central en el consell de ministres. Com explica el ministeri d'Economia, aquest avantprojecte de llei preveu modernitzar els sistemes de pagament als comerços de l'Estat afegint-hi possibilitats. No només serà obligatori per als establiments oferir alternatives a l'efectiu per a compres superiors als 30 euros sinó que es preveuen altres formes de pagament que no són la targeta de crèdit o dèbit.

D'aquesta manera "tot empresari o professional" tindrà l'obligació d'oferir als consumidors la possibilitat de fer servir algun instrument de pagament electrònic. El sistema s'haurà d'anunciar en un lloc visible del local o les instal·lacions.

Altres sistemes de pagament electrònic

Però ¿hi ha altres sistemes de pagament més enllà de les targetes? Un altre sistema de pagament electrònic són els coneguts com a serveis d'iniciació de pagament. Dit amb altres paraules, que el client pugui pagar a través d'internet sense que necessàriament disposi de la targeta físicament en aquell instant. Aquest avantprojecte de llei adapta una normativa europea i també dona cabuda a aquesta possibilitat. A més, també regularà els agregadors de comptes (aquelles entitats que consoliden tota la informació de diversos comptes bancaris d'un mateix usuari i la classifiquen per categories).

El ministeri d'Economia deixa clar en el seu comunicat que les entitats que es dediquen a oferir aquests dos serveis tindran menys exigències que la resta, amb l'objectiu de "donar accés a tercers als comptes dels clients dels bancs, sigui per agregar la informació o bé per fer processos de pagament en nom i prèviament autoritzats pel client".

Tot plegat ha d'anar acompanyat de la millora de la seguretat de les dades dels clients. Per això, segons el ministeri d'Economia, la normativa inclou l'exigència d'una autenticació reforçada del client a l'accés online als comptes bancaris. També es regula, però, les pèrdues que un usuari ha d'assumir en cas que perdi o li robin la targeta o les dades bancàries. Si fins ara podia haver d'assumir fins a 150 euros, la normativa ara només permetrà que com a màxim hagi d'assumir-ne 50. A més, quan això passi el cas s'haurà de resoldre com a màxim en 15 dies i no dos mesos com passa actualment.

Com explica el ministeri, l'obligació d'oferir alternatives de pagament és iniciativa pròpia del govern espanyol i va més enllà de la directiva europea. Ara aquest avantprojecte ha de ser avaluat i tornar a passar el tràmit per convertir-se en projecte de llei i ser aprovat definitivament.

stats