Laboral

Treball confirma que vol apujar el salari mínim fins als 1.123 euros el 2024

El ministeri d'Hisenda descarta traslladar l'impacte de la pujada als contractes públics, com volen els agents socials

2 min
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge recent.

MadridNingú dubta que el 2024 arrencarà amb un nou increment del salari mínim interprofessional (SMI). La incògnita, per ara, és si serà acordat o no entre govern espanyol, sindicats majoritaris i patronals. Tot i que els tres actors s'han mostrat predisposats a arribar a un pacte tripartit, no seria el primer cop que un d'ells, en concret la patronal, es fa enrere.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una nova reunió celebrada aquest dilluns, el ministeri de Treball ha traslladat per primer cop una proposta formal als agents socials. La cartera que pilota Yolanda Díaz (Sumar) ha confirmat que la seva intenció és incrementar un 4% el salari mínim interprofessional (SMI) l'any 2024. Això vol dir passar dels 1.080 euros al mes bruts en 14 pagues actuals, a 1.123 euros mensuals l'any que vinent. Fa uns dies, Treball ja va obrir la porta a un increment d'un 4%, similar a l'increment de les pensions contributives l'any que ve (3,8%).

Aquesta és una xifra superior a la plantejada per la patronal espanyola CEOE, que havia situat la pujada de l'SMI en un 3%, però amb la condició ineludible que es revisin els contractes públics de les administracions i s'actualitzin a l'increment i, alhora, que el sector del camp tingui una bonificació de les quotes a la Seguretat Social d'un 20%.

La primera idea no desagrada als sindicats que, per contra, veuen modesta la proposta dels empresaris. Tanmateix, per ara el govern espanyol descarta aquesta revisió dels contractes públics, sobretot perquè es tracta d'una matèria que sobrepassa Treball i afecta les carteres d'Hisenda i Economia. "No tindria cap sentit", ha asseverat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, aquest dilluns.

"La nostra proposta ronda el 5%, però estem en una taula de negociació i estem disposats a moure'ns", ha afirmat la secretaria d'acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, després de la reunió. Alhora, Vicente ha explicat que des de CCOO rebutgen la proposta dels empresaris d'aprovar bonificacions per al camp. "Si no hi ha un compromís de desbloquejar la negociació col·lectiva al camp, no acordarem un salari mínim que estigui condicionat al fet que aquest sector tingui bonificacions", ha afirmat Vicente.

Tant CCOO com la UGT van deixar clar que volien un increment que asseguri el manteniment del poder adquisitiu dels treballadors que reben aquest sou mínim i que tingui en compte l'increment dels preus dels aliments de l'últim any, quan la inflació ha crescut fins als dos dígits. Malgrat que les posicions continuen sense coincidir, sindicats, empresaris i govern espanyol continuaran negociant. "Serem capaços d'aconseguir l'acord", ha afirmat Díaz aquest dilluns al matí.

stats