Economia 30/10/2019

Treball estreny el cercle sobre el frau amb contractes temporals consecutius

Augmenten un 26% els treballadors que passen a indefinits per l'actuació de la inspecció

Paula Solanas
2 min
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, durant la roda de premsa d'aquest matí.

Barcelona"És una de les vies de precarització del mercat de treball, i un frau de llei". El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha deixat clar aquest dimecres que la Inspecció de Treball endurirà el setge contra aquelles empreses que utilitzin els contractes temporals de manera irregular. Durant el balanç d'actuació dels nou primers mesos de l'organisme sancionador, les dades reflecteixen que han augmentat un 26% el nombre de contractes temporals convertits en indefinits per la intervenció dels inspectors. En total, han sigut 9.591, respecte als 7.585 del 2018.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta iniciativa també es nota en el cas de les sancions, que van passar de 221 en els primers nou mesos de l'any passat a 1.299 en el que portem del 2019. Això s'explica en bona part -ha recordat la directora general de la Inspecció de Treball de Catalunya, Maria Luz Bataller- perquè ara les administracions compten amb una nova eina que els permet creuar dades sobre les empreses que incompleixen la normativa de contractació temporal i, per tant, encertar-la més amb les inspeccions.

El Homrani també ha recordat que amb les xifres dels primers nou mesos de l'any, els expedients de regulació d'ocupació (ERO) ja superen els de tot el 2018. Concretament, s'han notificat 311 processos. El que preocupa a Treball, però, és que una gran part d'aquests processos s'han presentat de manera preventiva i sense una justificació econòmica. "Són per canvis estratègics o de la direcció de l'empresa. Alguna fins i tot vol tancar quan en expedients anterior s'havia compromès a mantenir llocs de feina", ha apuntat Josep Ginesta, el secretari general de Treball.

Sobre el registre horari, el departament insisteix que no s'ha dut a terme una campanya específica per comprovar si les empreses ja estan complint amb la nova normativa estatal. De totes maneres, ha actuat en les denúncies que ha començat a rebre i de moment ja ha imposat 73 sancions per aquest tema. "Volem aprofitar aquesta eina per detectar incompliments en el temps de treball", ha reivindicat el conseller de Treball de la Generalitat.

stats