Economia 18/03/2013

La 'troica' rebaixa la quitança als estalviadors xipriotes amb menys de 100.000 euros

Acorda amb el govern xipriota aplicar un impost del 3%, en lloc del 6,7%, als dipòsits més baixos. La decisió s'ha de ratificar en una reunió per videoconferència dels ministres d'Economia de la zona euro

Efe
2 min
Manifestació contra la ratificació de les condicions del rescat imposades per la UE a Xipre, a Nicòsia / EFE

BarcelonaEl govern xipriota ha acordat amb la 'troica' de creditors un projecte de llei millorat sobre la quitança als dipòsits privats que suavitza l'impacte als petits estalviadors. Fonts properes a la negociació asseguren que aquesta serà la proposta que es votarà al Parlament aquest dimarts. Abans cal, però, que aquest dilluns a la tarda hi donin el vistiplau els ministres de finances de la zona euro, que es reuneixen per videoconferència en una trobada d'urgència.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou projecte preveu un impost extraordinari del 3% per als dipositaris amb estalvis inferiors a 100.000 euros en lloc de l'anterior 6,7%, i un 12,5% per als dipòsits superiors a 100.000 euros en comptes del 9,9%.

En un discurs televisat ahir a la nit el president xipriota, Nikos Anastasiadis, havia avançat que seguiria batallant fins a la votació per millorar la situació dels estalviadors.

"Comparteixo completament el sentiment desagradable que ha causat aquesta decisió difícil i costosa. Per això tinc previst seguir lluitant perquè les decisions de l'eurozona millorin en les pròximes hores per tal de limitar l'impacte sobre els petits estalviadors", va dir Anastasiadis en la seva intervenció.

Prèviament, el president havia assegurat que a la reunió de l'Eurogrup se li havien plantejat, com en un xantatge, només dues opcions: la fallida o la quitança.

El Parlament té previst votar aquesta tarda el paquet de mesures de l'Eurogrup, en una sessió extraordinària en la qual el suport no sembla garantit, tot i que la nova versió del projecte de llei podria facilitar les coses.

El partit conservador d'Anastasiadis, DISY, i el seu soci, el centrista DIKO, només superen la majoria absoluta per un vot, amb 20 i 8 escons, respectivament. El parlament xipriota compta amb 56 escons.

Amb només un diputat que abandoni la disciplina de vot, el projecte podria per tant quedar rebutjat. Aquesta situació podria donar-se si un dels diputats de DIKO decideix votar en contra de les mesures, tal com va anunciar ahir.

Dos diputats d'aquest partit van avançar que encara no tenen decidida la seva postura.

stats