Economia 30/05/2018

Unipost tanca a l'espera de la liquidació

La companyia va presentar concurs de creditors amb un passiu de 47 milions

Dani Cordero
2 min
El jutge dona 40 dies a Unipost per trobar un comprador

BarcelonaL’operador privat de correu postal Unipost tancarà el dia 31 de maig. La companyia, que està en procés de liquidació després d’instar el concurs de creditors el passat estiu, va anunciar el dilluns a tots els seus proveïdors que aquest dijous serà el seu últim dia d’activitat i que a partir de l’1 de juny les seves instal·lacions ja no estaran operatives. Per a aquella jornada està previst l’acomiadament dels últims 80 empleats de l’empresa, dels que 57 treballen a les instal·lacions centrals de L’Hospitalet de Llobregat. A partir de llavors, tot s’haurà de vehicular a través de l’administrador concursal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un cop tancada la companyia, el jutjat que instrueix el concurs continuarà el procediment habitual. Iniciarà la liquidació un cop sigui aprovada la interlocutòria que engegui el procés de venda de tots els actius, que no previsiblement no podrà impedir que quedi un forat econòmic. La companyia acumula un passiu de 47,4 milions d’euros, mentre que el seu patrimoni està valorat en 40,6 milions. És inusual aconseguir saldar els actius pel mateix import de valoració. Un cop iniciat aquest procés també s'iniciarà la fase de qualificació de concurs, per determinar la responsabilitat dels directius en la fallida de la companyia.

El tancament de les instal·lacions d’Unipost suposarà el final del primer gran operador privat de correus creat a Espanya. De fet, des de mitjans del mes d'abril ja no s'acceptaven comandes i la plantilla que encara treballava es limitava des de llavors a tasques administratives.

L’administrador concursal, el despatx jurídic Jausas, no ha pogut trobar cap inversor que volgués quedar-se la companyia, que des de la seva creació l’any 2001, fruit de la fusió de diversos operadors, no ha aconseguit tenir l’èxit que buscava. Tampoc quan el 2004 hi va comprar una participació Deutsch Post, l’operador públic alemany, que va decidir sortir-ne el 2014.

A més d’haver de competir amb Correus, l’operador public, Unipost ha hagut de lluitar els últims anys amb un context complex: reducció del negoci de repartiment postal i l’augment del de missatgeria gràcies a l’explosió del comerç electronic.

La companyia, controlada per una branca de la família Raventós fins a la suspensió de pagaments, va arribar a tenir una plantilla de 4.500 persones. Però s’havia anat reduint en els últims anys arran dels seus problemes econòmics. Va arribar al concurs de creditors amb 2.200 treballadors, plantilla que s’ha anat reduint en diferents blocs mentre avançava el tancament de centres de treball. Per fer-ho, a l’octubre es va presentar un expedient de regulació d’ocupació, fet que els sindicats van denunciar perquè els treballadors estaven pendents de poder cobrar part de la seva nòmina.

stats