Economia 16/11/2020

La vacuna de Moderna porta la borsa espanyola a nivell prepandèmia

La banca i els valors lligats al turisme, els que pugen més

Xavier Grau Del Cerro
2 min
Imatge d'arxiu de la Borsa de Madrid.

BarcelonaL'anunci de Moderna que ha aconseguit una vacuna contra el covid-19 ha impulsat les borses d'arreu del món. Wall Street ha obert a l'alça aquest dilluns i el Dow Jones Industrials pujava un 0,65%, el tecnològic Nasdaq un 0,15% i l'S&P 500 un 0,42%. Les accions de Moderna s'enfilaven un 11% a l'obertura del mercat nord-americà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Espanya, l'anunci de Moderna, juntament amb que ha fet el BBVA que es vendrà la seva filial als Estats Units per 9.700 milions d'euros, ha tornat a disparar la borsa espanyola, tot i que no tant com quan Pfizer va anunciar la seva vacuna. Poc abans de les quatre de la tarda l'Íbex-35 pujava un 2,8% i superava la cota dels 8.000 punts, un nivell que no aconseguia des del tancament del 6 de març, just abans de la pandèmia.

L'operació del BBVA ha encomanat les pujades a tot el sector financer espanyol i també, tot i que menys, a l'immobiliari –Colonial i Merlin–, que han patit importants descensos durant la pandèmia. I l'anunci de Moderna també ha tingut un efecte positiu sobre la banca, però sobretot en valors lligats al turisme i la mobilitat, com IAG, Aena o Meliá.

Poc abans de les quatre de la tarda els guanys els liderava el BBVA, que pujava un 18,56%. El banc blau arrossegava el Sabadell en el seu augment i el banc català millorava un 17,16%. El tercer valor que pujava més era Meliá Hotels, que millorava un 11,21%.

IAG –el hòlding d'aerolínies com Bristish Airways, Iberia o Vueling– es disparava un 9,17%.

La resta de la banca també s'anotava importants guanys. El Santander pujava un 3,26%, Bankia un 3,89%, Bankinter un 2,88% i CaixaBank un 4,021%.

De l'impuls als títols lligats al turisme també se'n beneficiava el gestor d'aeroports Aena, que guanyava un 2,58%.

Els que baixen

La majoria de valors es movien en els números verds, i només baixaven les energètiques Naturgy (-0,69%) i Iberdrola (-0,13%), Grifols (-0,53%) i alguns dels valors que han guanyat més durant la pandèmia: Pharma Mar (-6,91%), Solaria (-3,44%), Cellnex (-3,34%) i Siemens Gamesa (-0,44%).

Com l'espanyol, la majoria dels selectius dels parquets europeus es movien a l'alça, tot i que de manera més moderada. A les quatre de la tarda París pujava un 1,78%, Frankfurt un 0,76%, Londres un 1,8% i Milà un 2,01%.

stats