AUTOMOCIÓ
Economia 10/11/2015

Volkswagen pagarà 1.000 dòlars per afectat als EUA

La meitat seran descomptes als seus concessionaris

Júlia Manresa
2 min
Activistes de Greenpeace van protestar ahir a les instal·lacions de Volkswagen a Wolfsburg contra l’engany mediambiental de la companyia.

BarcelonaEls propietaris de vehicles trucats de Volkswagen als Estats Units ja saben de quina manera la firma alemanya els compensarà pel frau. El volum de cotxes manipulats que circulen per territori nord-americà correspon només a un 5% dels que la firma calcula que hi ha a tot el món. Tot i això, Volkswagen ha hagut de ser més ràpid als EUA que a Europa i ahir ja va anunciar que compensarà els usuaris afectats amb 1.000 dòlars per a cadascú, la meitat en una targeta de prepagament i l’altra meitat en descomptes als seus concessionaris.

Així doncs, mentre que ni les autoritats alemanyes ni les europees han aconseguit que la firma prengui mesures concretes, als Estats Units el grup propietari també de les marques Audi, Porsche, Skoda i Seat afrontarà un cost de 500 milions de dòlars en indemnitzacions pel total de 500.000 vehicles que es calcula que hi ha afectats pel trucatge en les emissions dels motors dièsel a les carreteres nord-americanes. A més, el grup també oferirà als afectats tres anys d’assistència gratuïta en carretera.

Una mesura “de bona fe”

Volskwagen va fer pública ahir aquesta mesura en un comunicat en què el cap del grup per als Estats Units, Michael Horn, afirma que, mentre treballen “sense descans” per desenvolupar un remei apropiat, han habilitat aquesta resposta de “bona fe” com un primer pas per “recuperar” la confiança dels seus clients. Però el fet d’haver fet aquest primer pas als Estats Units ha provocat que la Federació Alemanya de Consumidors demani que la marca faci el mateix amb els seus clients alemanys. De fet, els representants de la companyia declaren avui davant l’Audiència Nacional en resposta a les reclamacions presentades per diversos col·lectius, com ara l’associació d’usuaris afectats o el sindicat Manos Limpias.

A més, el mateix dia que s’anunciava aquesta compensació als Estats Units, la reunió del consell de supervisió del grup a Wolfsburg acabava sense aprovar cap mesura concreta. Després de la trobada, Volkswagen es va limitar a afirmar que en els pròxims deu dies la junta directiva es reunirà amb els treballadors per “acordar un camí conjunt per al futur de l’empresa”. La reunió d’ahir havia de servir per debatre el pla d’estalvi que ja va anunciar el grup en el seu moment i que, de moment, ja ha propiciat que Seat anunciï una retallada de 100 milions en els seus costos anuals per blindar la inversió milionària que espera en els pròxims anys.

Nissan absorbeix la fàbrica Emtisa de Sant Andreu de la Barca

Nissan Motor Ibérica ha absorbit la planta de bastidors i suspensions Estampaciones Metálicas y Transformados Industriales (Emtisa), de Sant Andreu de la Barca (Barcelona), que ja era propietat de Nissan al 100% des del 2006 i que passa així a formar part del tot de la seva estructura. Nissan incorpora també els 200 treballadors de la plantilla, que mantindran, però, el mateix conveni que tenien fins ara. Emtisa fa més de 20 anys que és proveïdora de Nissan i d’altres fabricants. A partir d’ara s’internalitza un procés clau en la nova pick up i els futurs models produïts a l’Estat.

stats