Barcelona, els botellons i la festa amb reserves

2 min
Un grup de joves participant en un botelló divendres a la nit a Barcelona.

La festa major de final d'estiu de Barcelona, la Mercè 2021, apareix com una nova prova de foc en el camí de sortida de la pandèmia. Un camí en el qual, com hem vist últimament, s'han interposat fenòmens com el dels botellons, la descontrolada sortida adolescent davant el preventiu tancament de l'oci nocturn, que el Procicat només ha afluixat a partir d'aquest dijous en els negocis que tenen espais exteriors, que són molt pocs. De manera que la possibilitat de botellons massius es manté, amb el que això pot suposar, tant en termes d'ordre públic (soroll, desperfectes al mobiliari, brutícia, violència homòfoba...) com de perill de contagis. L'avanç sostingut de la vacunació (per cert, quin desastre que hagin caducat 70.000 dosis: d'una banda, hi deu haver hagut algun tipus de manca de previsió, i de l'altra, irresponsabilitat entre les franges joves de la població) ha donat en aquesta recta final de l'estiu i d'entrada de la tardor una sensació, en part falsa, que el virus està vençut. El covid està en reculada, però encara hi és, tot i que en efecte té poc camp per córrer. Però d'aquí a pensar que ja no cal preocupar-se'n hi ha una gran distància.

La Mercè, tradicionalment, ha estat sinònim d'aglomeracions, de gentada al carrer, de nits llargues, d'alegria descordada. En temps prepandèmics, era un moment per gaudir en llibertat de la ciutat. Amb el covid encara actiu, tot això no ens ho podem permetre. Aquest any encara no. L'alternativa que ha programat l'Ajuntament és una festa major amb reserves: espectacles amb cita prèvia, aforaments limitats i sobretot molta més Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra a les nits per frenar els possibles botellons. Seria una llàstima que aquest desplegament es convertís en el protagonista de la Mercè. En qualsevol cas, vistos els precedents dels quals venim, d'entrada és una mesura preventiva necessària. Preservar l'ordre públic, protegir el mobiliari urbà, fer complir les normes, protegir el descans dels veïns, no és una opció, és una obligació de les autoritats públiques.

Dit això, la realitat dels botellons, i la necessitat indefugible d'evitar-los, no ens pot portar a criminalitzar genèricament el jovent. No per cap mena de guàrdia baixa o absurda condescendència a causa del covid o per cap relativisme bonista, sinó perquè des que el món és món els joves han sentit la necessitat d'anar més enllà, de desafiar el poder establert, de buscar apassionadament la joia de viure i la diversió, d'experimentar la seva llibertat. La Mercè, com qualsevol gran festa urbana, any rere any és un moment que concita aquesta energia juvenil en part incontenible. El cas és que ara no pot ser. De manera que uns i altres hem de trobar el punt mitjà davant del xoc entre les ànsies adolescents i el perill persistent de la pandèmia, entre la festa i el civisme, entre l'ordre i la llibertat. La Mercè d'aquest 2021 ha de ser una festa major segura i continguda. No hi ha més remei. I no podem descartar que algunes opcions hagin vingut per quedar-se.

stats