18/09/2019

De qui és la culpa de la repetició electoral?

2 min
Pedro Sánchez avisa que aplicarà "qualsevol article de la Constitució" si la Generalitat desafia la llei

BarcelonaCada diari ofereix aquest dimecres una versió sobre qui és el principal responsable de la repetició electoral. A grans trets hi ha dues posicions principals: els que apunten clarament cap a Pedro Sánchez com l'artífex del fiasco de la investidura, i els que reparteixen les culpes de manera equitativa (i que és la postura que té menys costos editorials, segurament). Entre els que assenyalen Sánchez hi ha els diaris conservadors espanyols ('El Mundo', l''Abc' i 'La Razón), però també diaris com l'ARA i 'El Punt Avui', amb l'argument ja sabut que Sánchez no ha fet res per aconseguir la investidura. En el bàndol dels equidistants s'hi situa, òbviament, 'El País', però també 'La Vanguardia' i 'El Periódico'. Resulta interessant, però, veure les diferències entre els diferents editorials d'aquests tres diaris que podríem qualificar de pròxims als socialistes.

'El País' es mostra especialment crític amb el candidat socialista per no haver afrontat un nou debat d'investidura, però subratlla que "la resta de forces polítiques tampoc van estar a l'altura facilitant aquesta sortida". I destaca, esclar, el paper del rei: "El cap de l'Estat s'ha mantingut escrupolosament dins de les seves funcions constitucionals". 'La Vanguardia' és, de lluny, el diari que menys es mulla i que carrega menys les tintes contra la classe política. El màxim que es permet és dir que, "en aquesta hora, el que sí que es pot afirmar és que tots els partits polítics s'haurien pogut comportar d'una forma més constructiva".

Per la seva banda, 'El Periódico' assenyala que és "en primer lloc un fracàs de l'esquerra", i critica tant Pedro Sánchez com Pablo Iglesias abans d'advertir del perill d'una "desmobilització de l'electorat d'esquerres". I avisa que és possible que d'aquí uns mesos ens trobem en una situació molt similar per acabar dient que "Espanya és ostatge d'un intolerable bloqueig polític". Una cosa tenen en comú els tres diaris: cap no compra el relat de Sánchez segons el qual la culpa és de tothom excepte d'ell.

stats