Cal evitar entrar en un bucle de frustracions

2 min
La sortida de Barcelona per l'avinguda meridiana a mitja tarda

Aquests dies es calcula que la mobilitat interna a Catalunya haurà augmentat de manera molt significativa i que fins a 930.000 vehicles, per exemple, hauran sortit de l'àrea metropolitana. Aquest és el primer cap de setmana en què no hi ha confinament comarcal sempre que el desplaçament es faci amb els convivents o el grup bombolla i que això no suposi augmentar la interacció social, especialment als interiors. Serà molt difícil vigilar-ho tot i s'han anunciat controls policials en les zones on es pot preveure més aglomeració de visitants, però de nou aquí la clau serà la responsabilitat individual i la contenció de la població. Com bé explica Clara Prats, investigadora del BIOCOM-SC de la UPC, la situació epidemiològica no és bona però tampoc estem en un pic sinó en un estancament en la baixada: "Ara es poden fer més coses que fa unes setmanes després de tres mesos de sacrificis, però sempre que sigui de manera responsable". Ja sabem com funciona això després d'un any de pandèmia. Quan s'ha aconseguit controlar una mica la situació i es comencen a aixecar les restriccions, a vegades massa aviat, si no s'extremen les precaucions tornen a augmentar els contagis i cal tornar a endurir els confinaments i restriccions. És un bucle de frustracions que té conseqüències sanitàries, econòmiques i també emocionals. Ara que ja ho tenim a tocar gràcies a la lenta però constant vacunació val la pena aguantar i aprofitar aquestes finestres d'aire, necessàries, sense caure en els excessos.

De fet, França acaba d'endurir les restriccions, Alemanya no les ha retirat, Itàlia ho va fer la setmana passada i la situació en general a Europa és més que preocupant. Costa entendre el comportament del virus perquè països que semblava que s'havien salvat de la tercera onada ara estan en ple pic de contagis i hospitalitzacions. A Catalunya ja l'hem passada i ara es tracta d'evitar la quarta onada o almenys de retardar-la prou perquè l'efecte de la vacunació faci que no tingui gaires efectes pel que fa als casos greus i les morts. De moment, i això és molt bona notícia, aquest cop no afectarà les residències, ja que allà la campanya d'immunització està pràcticament acabada.

Sense perdre de vista aquest context, cal tenir en compte també que les sortides d'aquest cap de setmana seran terapèutiques per a molta gent que finalment podrà sortir a la natura, a la segona residència o als allotjaments turístics en un canvi de rutines que pot eliminar angoixes i pal·liar una mica el cansament pandèmic. A més, també alleujarà una mica el sector turístic que ja ha perdut la temporada d'hivern i que una mica podrà albirar millors condicions per a la primavera. Tenim un horitzó esperançador a tocar que inclou des de l'opció d'obrir els restaurants a la nit a poder sortir sense cap confinament o retardar més el toc de queda. Tot això si realment la població té autocontrol. Com recordaven aquests dies els responsables de Salut i Interior, del que passi aquests dies pot dependre el que pugui passar per Setmana Santa i més enllà.

stats