La dreta intenta governar a través dels tribunals

2 min
Façana de la seu del Tribunal Constitucional.

Aquesta setmana s'ha produït un fet inèdit fins ara al Tribunal Constitucional. Un magistrat conservador ha decidit retirar la seva pròpia ponència per evitar que tirés endavant, ja que havia aconseguit només els vots dels magistrats progressistes i, per tant, suposava la derrota dels seus companys de la dreta. Ho explica Ernesto Ekaizer a la seva crònica. És un nou episodi que demostra fins a quin punt el Partit Popular i Vox controlen els principals òrgans de la judicatura i estan aconseguint que la dreta i la ultradreta puguin imposar la seva ideologia per sobre de la majoria parlamentària.

La ponència en qüestió era la resposta a un recurs de Vox contra la mesa del Congrés per haver suspès l'activitat parlamentària durant els pitjors dies de la pandèmia del 2020. Una suspensió en un moment en què tothom estava confinat. Estava clar que hi havia una raó de salut pública i de protecció dels diputats i del personal del Congrés, i els mateixos diputats de Vox l'havien considerat raonable en el seu moment i fins i tot l'havien demanat. Els magistrats conservadors trobaven que això vulnerava els drets dels diputats, i el ponent, que en un primer moment havia admès aquest fet però havia considerat que igualment no s'havia demostrat que s'hagués lesionat els drets dels denunciants, optava per la desestimació. Finalment, quan va veure que podia guanyar la seva visió, i això posava en contradicció la majoria conservadora, que pretenia castigar la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va anunciar que la retirava i que ajornava la votació.

És desesperant veure com la dreta política i judicial espanyola ha perdut fins i tot les formes quan es tracta d'atacar els seus opositors ideològics. Siguin de l'esquerra, del centre o, evidentment, de les forces independentistes. Per a un ampli conjunt de la ciutadania catalana, i també de l'espanyola, el desprestigi de les principals institucions judicials és cada vegada més profund. Però això, no ens enganyem, no els preocupa en absolut. Al contrari, els reforça encara més. Amb orgull, un alt dirigent popular afirmava a la portada d'un diari madrileny que "la majoria de la carrera judicial" donava suport al PP. ¿Això vol dir que la majoria de la carrera judicial no dona suport als partits que voten més de la meitat dels espanyols?

Ara podem viure una tardor en què vegem com continua enrocada la renovació dels alts òrgans judicials, com el CGPJ i el TC, perquè el PP es nega a acceptar els noms que no són de la seva corda per mantenir-hi el control. A més, utilitzarà aquesta situació anòmala d'impàs per qüestionar algunes de les lleis estrella del govern de coalició del PSOE i Unides Podem, i decisions com la de l'estat d'alarma. Entre d'altres, hi ha recursos del PP i Vox sobre l'acabada d’aprovar llei de l'eutanàsia i sobre la reforma de la llei del poder judicial (LOPJ). I encara està pendent també de resolució el recurs sobre la llei de l'avortament de Zapatero. Caldrà estar-hi molt a sobre i deixar en evidència una vegada i una altra aquest intent inadmissible de la dreta de voler governar a través del TC.

stats