17/07/2022

Junts fa equilibris entre les seves dues ànimes

2 min
La presidenta del Parlament i líder de Junts, Laura Borràs, ahir amb el secretari general, Jordi Turull.

BarcelonaJunts ha clausurat aquest cap de setmana el seu congrés amb l'aprovació de quatre ponències (política, organitzativa, sectorial i municipal) que han de servir per rellançar la formació de cara a les pròximes eleccions municipals ja sense el lideratge de Carles Puigdemont. El conclave ha servit per deixar clar que Junts fa una esmena a la totalitat a l'estratègia d'ERC pel diàleg amb el govern espanyol, tot i que de moment aparquen la possibilitat de sortir del Govern. Es tracta d'un discurs que els cohesiona i els permet oferir una imatge d'unitat com la que han projectat aquests dies tant la presidenta, Laura Borràs, com el secretari general, Jordi Turull.

Tot i així, a l'hora de dibuixar alternatives a l'estratègia d'ERC i fer aterrar la proposta de "culminar la independència", les diferències entre les dues ànimes de la formació, la més pragmàtica i la més irredempta, articulada al voltant de la figura de Borràs, són més que evidents. Sobretot quan es tracta de prendre decisions concretes. Com dèiem, de moment s'aparca la possibilitat de sortir del Govern de manera immediata pel fet que els socis estiguin duent a terme una política que ells no comparteixen. Però és que ni tan sols es planteja el trencament del pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona (un acord que també s'avaluarà, com el de la Generalitat) i es deixa la porta oberta a enteses amb els socialistes en l'àmbit municipal. Així doncs, el congrés de Junts no tindrà cap conseqüència immediata en la política catalana perquè el sector més pragmàtic ha aconseguit frenar les esmenes dels més abrandats. Aquests sectors més moderats que s'identifiquen en part en el que representava l'antiga Convergència també han obtingut victòries en l'eix ideològic. Així, Junts es compromet a suprimir l'impost de successions, una bandera de l'esquerra, i referma el seu compromís amb l'OTAN.

L'altre gran titular del Congrés és que Laura Borràs podrà continuar presidint la formació fins i tot en el cas que sigui condemnada pel cas del fraccionament de contractes de la Institució de les Lletres Catalanes. Junts blinda així el càrrec orgànic de l'actual presidenta del Parlament per al cas en què hagi de deixar el càrrec i fins i tot sigui desposseïda de l'escó. La incògnita és, però, què passarà si ERC (i la CUP) deixen caure Borràs i forcen que, en compliment del reglament del Parlament, hagi d'abandonar la presidència de la cambra en el moment en què s'obri judici oral contra ella. En l'entorn de Borràs hi ha qui pensa que, si ERC fa això, la resposta adequada seria sortir del Govern, però el sector pragmàtic no combrega amb aquesta tesi, ja que considera que la permanència a l'executiu és imprescindible per mantenir els nivells d'influència i impacte polític de què gaudeix ara Junts.

Sigui com sigui, el congrés de Junts no ha resolt els debats de fons de la formació ni ha decantat els posicionaments cap a una banda o l'altra, sinó que es manté un fràgil equilibri entre la retòrica i la praxi. El temps dirà si les dues ànimes s'acaben fusionant o si, al contrari, s'allunyen cada cop més.

stats