28/03/2023

El País Valencià viurà una batalla crucial el 28-M

2 min
El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig.

BarcelonaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha confirmat el que era vox populi, és a dir, que el 28 de maig, juntament amb les eleccions municipals, se celebraran també els comicis autonòmics. Puig havia sospesat en algun moment avançar les eleccions valencianes perquè així hi hauria menys "contaminació" del debat públic espanyol, però a l'altre plat de la balança el PSPV i Compromís confien molt en la seva implantació municipal i en la seva xarxa d'alcaldes per resistir l'envestida de la dreta. I és que tot i que hi ha un cert consens en valorar positivament la gestió de l'executiu encapçalat per Ximo Puig, que en part ha capitalitzat ell personalment, també és veritat que la dreta té possibilitats reals de tornar al poder després de ser-ne desallotjada ara fa vuit anys enmig de múltiples escàndols de corrupció.

Hi ha diversos motius que ho expliquen. El primer és que la dreta en el seu conjunt (PP, Vox i Cs) fa com a mínim dos anys que està immersa en una gran operació propagandística contra el sanchisme i presenta Puig com un titella del president espanyol i els seus aliats independentistes. En segon lloc, la desaparició de Ciutadans ha inflat les files del PP, que confia en ser primera força i poder sumar majoria amb Vox. En tercer lloc, perquè la pressió judicial i mediàtica va aconseguir desbancar una de les cares visibles del govern del Botànic, la carismàtica Mónica Oltra. I en quart lloc, perquè així com el PSPV i Compromís (amb el diputat Joan Baldoví de candidat) sembla que resisteixen bé, no es pot dir el mateix d'Unides Podem, que segons algunes enquestes no superaria la barrera del 5% i podria quedar fora de les Corts, obrint així de passada les portes al govern de la dreta.

No cal dir que un retorn del PP, amb el previsible suport de Vox, seria catastròfic per al País Valencià en molts àmbits, i especialment truncaria el tímid procés de recuperació de la llengua que havia iniciat el govern d'esquerres, anomenat del Botànic. Però també suposaria retrocessos en altres camps, com el dels drets de les dones –tal com s'ha vist a Castella i Lleó– o la recuperació per al sector públic de part de la sanitat que havia estat privatitzada pel PP. Tot això per no parlar del que significaria que tornessin al poder els mateixos que es van dedicar a saquejar les arques públiques durant dècades des del poder.

La del País Valencià serà també la batalla crucial del 28-M a nivell espanyol, ja que és la plaça més important que està en joc i que podria caure en mans del PP. Alberto Núñez Feijóo necessita lluir alguna victòria important la nit del 28-M, i aquesta només pot ser la del País Valencià i potser també les ciutats de València i Sevilla. En canvi, si l'esquerra resisteix al País Valencià, que actua com a termòmetre territorial, serà una molt mala notícia per a Feijóo, que ja no podrà vendre que hi ha una onada de canvi en marxa de cara a les generals del desembre. És per això que els populars posaran tota la carn a la graella per desallotjar Ximo Puig del Palau de la Generalitat.

stats