18/06/2024

Victòria important del govern espanyol davant la Fiscalia

2 min
El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, a Santiago de Compostel·la en una imatge d’arxiu.

Si hi ha una persona que ara mateix concita la màxima animadversió de la dreta en l'olla a pressió que és Madrid, aquest és el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que porta mesos en el punt de mira i té múltiples fronts oberts. Aquest dimarts, però, García Ortiz ha obtingut, encara que hagi estat per la mínima, una gran victòria. La Junta de Fiscals de Sala, que és l'elit de la carrera fiscal, ha avalat per 18 vots contra 17 que l'amnistia també sigui aplicable al delicte de malversació, en contra del criteri dels quatre fiscals que van portar el cas al Tribunal Suprem, i que pretenien deixar fora de l'amnistia molts dels líders del Procés, com ara Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. En conseqüència, García Ortiz ha rellevat els fiscals díscols i ha ordenat a la seva número dos que redacti l'escrit que la Fiscalia haurà de presentar davant del Suprem. Es tracta d'un fet inèdit que revela el conflicte intern que es viu en tota la carrera judicial, i que té molt poc de jurídica i molt de política, com es va poder comprovar en l'escrit inicial dels quatre fiscals díscols.

En tot cas, la votació demostra que els fiscals estan dividits i que almenys la meitat comparteixen un principi tan evident com que les lleis s'han de complir respectant tant la seva literalitat com el seu esperit. I l'amnistia no seria completa ni tindria cap sentit si no inclogués el delicte de malversació. Tot i això, la decisió final no depèn dels fiscals sinó dels jutges, i en concret de Pablo Llarena en el cas de Puigdemont i de Manuel Marchena en el de Junqueras i altres. Tot i així, el fet que la Fiscalia demani que s'apliqui l'amnistia en tots els seus termes posa una mica més difícil a aquests jutges la possibilitat de no aplicar-la. Sobretot si, com és d'esperar, el cas arriba finalment al TJUE, on solen tenir molt en compte els posicionaments de les parts i en especial de la Fiscalia.

El front judicial és l'última trinxera que li queda a la dreta per boicotejar l'aplicació de la llei d'amnistia, ja que consideren que aquesta és la via més curta per fer descarrilar el govern espanyol. Però no és l'única. El mateix García Ortiz està a punt de ser imputat per haver desmentit informació falsa relativa a l'escàndol fiscal de la parella de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. El Suprem també li va anul·lar el nomenament de l'exministra Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica i Drets Humans per un defecte de forma. De la mateixa manera que també li va anul·lar al ministre Marlaska la destitució del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, responsable de l'operatiu de l'1-O, com a cap de la comandància de Madrid. I també és el cas de Begoña Gómez, sobre la qual tira endavant una investigació sense cap indici. És important veure el mapa complet del que està passant a Madrid per entendre que el que hi ha és un xoc entre dues maneres d'entendre Espanya i també la democràcia. I és que per a alguns Espanya passa precisament per sobre de la democràcia.

stats