Microsites  /  Eleccions 26-J 27/06/2016

Convergència manté els resultats camí del procés de refundació

Homs revalida els vuit diputats i desitja ser decisiu per fer fora Rajoy de la Moncloa

Oriol March
3 min

Barcelona"Resiliència" era ahir una de les paraules de moda en les converses que mantenien els dirigents de Convergència. Després d’una campanya plena de vaticinis sobre una nova davallada electoral, el partit va veure com mantenia els vuit diputats i es convertia en tercera força a Catalunya. Es tractava de l'última campanya electoral de CDC, que es dissoldrà les pròximes setmanes per donar pas a una nova eina política de "centre ampli sobiranista", i el regust que quedava a les files nacionalistes era "positiu", segons va explicar el seu candidat, Francesc Homs. "La base de resistència ha sigut molt gran", va assenyalar minuts després l’expresident Artur Mas, que a partir d’avui pilotarà la refundació. El congrés del nou partit està previst per al primer cap de setmana de juliol i haver consolidat els vuit escons -tot i haver perdut 90.000 vots i haver obtingut un percentatge que no li garanteix grup propi- és sinònim, segons la direcció, de disposar d’un pòsit sòlid.

La plana major de Convergència va celebrar haver obtingut vuit diputats, la meitat que a les eleccions del 2011, en l’última nit electoral prèvia a la refundació.

"La nostra capacitat resilient la posem al servei de la nova formació, que serà la llavor d’una cosa necessària per al nostre país", va insistir Homs, visiblement alleugerit després de capgirar les enquestes. El candidat també es va encarregar d’expressar el seu desig de ser decisiu a Madrid per "fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa". "Estem a punt i disposats a fer-ho", va dir l’exconseller de la Presidència, que es va voler recordar de Jorge Fernández Díaz, protagonista dels últims dies de campanya electoral arran de la gravació de la seva conversa amb Daniel de Alfonso.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb un to més institucional, va certificar que els partidaris del referèndum català a l'Estat no gaudeixen de "bona salut" i va reptar l’espai dels comuns a sumar-se a l’independentisme davant la impossibilitat de canviar Espanya. En clau interna, Mas va voler retreure a ERC no haver volgut fer una llista unitària, cosa que segons ell va brindar la victòria a En Comú Podem. "Anar per separat no és el que més interessa al país", va dir.

Diferència de percentatge de vot a CDC (DL) entre el 20-D i el 26-J

Cap victòria territorial

Tot i mantenir la posició, Convergència no va ser capaç d’obtenir la victòria en cap de les quatre demarcacions territorials. El 20-D va sortir vencedora a Lleida i a Girona, on aquesta vegada ha vist com era superada per ERC. El partit de Mas i Puigdemont també ha constatat com els republicans els avançaven en ciutats com Girona -de la qual el president va ser alcalde- i Manresa, i els prenien en tots dos casos la primera posició del desembre. Bona part de la campanya s’ha basat a reforçar la figura de Puigdemont i Mas va voler brindar-li el resultat.

Especialment preocupant és la situació de CDC a la demarcació de Barcelona, on va tornar a ser cinquena força. A Tarragona, Convergència va observar com els populars els avançaven i els convertien, així, en cinquena força. Són aspectes que el nou partit que impulsarà CDC haurà de solucionar.

Percentatge de vots a CDC per municipis al 26-J

stats