Guia per entendre (del tot) els resultats del 26-J a Catalunya

El nombre d'escons que obtingui cada formació definirà des del lideratge en el procés sobiranista fins a la força dels 'comuns' en el panorama polític català

Joan Serra Carné / Laia Vicens
2 min
Els candidats catalans abans de començar el debat de TV3 i Catalunya Ràdio

BarcelonaLa cita amb les urnes d'aquest diumenge, repetició dels comicis del desembre, actualitzarà la pugna per l'hegemonia política a Catalunya. Els 'comuns' parteixen amb avantatge per reeditar el triomf del 20-D, mentre que les forces de l'independentisme, que van iniciar la campanya amb el mal regust del diàleg fallit dels pressupostos, aspiren a treure profit electoral del cas Fernández Díaz.

En Comú Podem

13-15 escons: Excel·lent

11-12:

9-10: Suficient

< 9: Insuficient

Va guanyar el 20-D i manté l'etiqueta de favorit. Millorar els 12 escons seria un èxit. La campanya, però, no ha sigut del tot rodona per als comuns. Diana dels atacs de l'independentisme –que ha assenyalat la falta de suports que tindrà Pablo Iglesias per fer viable el referèndum–, la confluència ha perdut visibilitat pel cas Fernández Díaz en favor d'ERC i CDC, víctimes de la guerra bruta.

ERC

10-11 escons: Excel·lent

8-9:

7: Suficient

< 7: Insuficient

Sense la possibilitat de brandar nous pressupostos, ERC ha enfocat la cursa electoral a castigar En Comú Podem i la seva defensa del referèndum pactat per afermar la via independentista. El fet que hagin emergit les clavegueres de l'Estat en campanya pot beneficiar els republicans a les urnes. Superar els 9 diputats constataria el viratge de l'electorat a l'esquerra i que és ERC qui lidera el procés.

PSC

8 escons: Excel·lent

7:

6: Suficient

< 6: Insuficient

La candidatura de Meritxell Batet salvaria els mobles si contingués la caiguda socialista, que al desembre va aturar-se en els 8 diputats, lluny de victòries pretèrites. Resulta, però, que Pedro Sánchez ho tindrà difícil per frenar l'envestida d'Units Podem sense un bon resultat a Catalunya. Les fugues de vot útil als 'comuns' poden provocar que el PSC, perifèric en campanya, reculi encara més posicions.

CDC

8 escons: Excel·lent

7:

6: Suficient

< 6: Insuficient

Francesc Homs és qui més rèdit ha intentat treure de l'escàndol Fernández Díaz, protagonistes com eren els convergents de les converses filtrades a Público. Les enquestes no preveuen bons resultats per a CDC, que s'ha esforçat a subratllar els sacrificis fets pel bé del procés sobiranista. Repetir els 8 escons del 20-D o, fins i tot, sumar-ne 7 faria que Homs se sentís còmode a l'hora de fer valoracions. Un resultat pitjor certificaria el retrocés de CDC.

Ciutadans

7 escons: Excel·lent

5-6:

4: Suficient

< 4: Insuficient

Després de la patacada del desembre, quan partia com a aspirant a la victòria i va sumar els mateixos diputats que el PP (5), la candidatura de Juan Carlos Girauta ha tingut dificultats per reivindicar-se com a opció útil en clau espanyola. Tot i això, el desgast dels populars els permet aspirar a millorar resultats. Albert Rivera perdria fortalesa a l'Estat si també li minven suports a Catalunya, on ha centrat esforços a Girona, amb diputats en joc.

PP

5 escons: Excel·lent

4:

3: Suficient

< 3: Insuficient

Aïllat a Catalunya, on ha sigut l'únic grup parlamentari que ha defensat l'actuació del director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, el PP pot pagar l'escàndol Fernández Díaz. Si retenen els 5 diputats, els populars ho interpretarien com un resultat acceptable, que podria ajudar Mariano Rajoy a fer coixí d'escons. Empitjorar aquests registres faria evident el trajecte cap a la irrellevància del PP, empetitit per la conducta bel·ligerant amb el procés.

stats