Breda i 'Ventdelplà': al bar Tramuntana no s'hi ha servit cap cafè

Visitem els escenaris de la mítica sèrie de TV3 amb Emma Vilarasau, una de les seves protagonistes

2 min
Breda

BredaNo, el Tramuntana, el principal lloc de trobada de Ventdelplà, no ha servit mai cap cafè, ja que no és un bar, encara que hi ha un rètol que ho diu, encara avui (ha romàs com a símbol de la mítica i llarga -set temporades!- sèrie de TV3, produïda per Diagonal TV). Si s’hagués rodat al seu interior les càmeres haurien mostrat un magatzem pertanyent a un comerç, amb matalassos, cortines, coixins... Del Tramuntana, situat a la plaça del Doctor Rovira de Breda, tan sols es filmava la façana i, sovint, taules i cadires a l'exterior. De tant en tant alguns fans de Ventdelplà feien passar per sota la porta notes adreçades a alguns dels actors, sobretot al Julià (Marc Cartes), que mai no va trepitjar aquell magatzem.

És habitual, en força pel·lícules i sèries, que els interiors es rodin en estudis de cinema. Així es va fer amb Ventdelplà. Tot i això, els actors passaven molts dies a Breda fent els exteriors. “Rodàvem als carrers, als parcs, a les places, al camp... Era un plaer rodar sempre a l’exterior, però esclar, el temps manava. Recordo una gran nevada que ens va fer aturar el rodatge; Ventdelplà s’emetia dos dies seguits a la setmana, els dilluns i els dimarts a la nit, i perdre un dia de rodatge ens dificultava molt les coses”, em comenta l'actriu Emma Vilarasau, una de les cares més conegudes de la ficció, mentre passegem per Breda i visitem, entre altres llocs, la que va ser la seva casa a la sèrie (la façana, esclar), situada al carrer Nou.

Ventdelplà va arribar a ser tan popular que durant uns anys s’organitzaven rutes per conèixer-ne els escenaris. Els qui s’apuntaven en aquestes visites també solien gaudir dels al·licients del patrimoni cultural de Breda, com ara el magnífic monestir romànic de Sant Salvador -el seu alt campanar em recorda molt el del monestir de Ripoll-, el Museu Josep Aragay, que recull l’obra d’aquest artista i teòric noucentista (pintura, dibuix i ceràmica) i els centres d’exhibició i venda de ceràmica, que han convertit el poble de Ventdelplà (disculpeu, Breda) en un lloc de visita imprescindible per als amants d’aquesta activitat artesanal (amb permís de la Bisbal).

 Emma Vilarasau: “A la perruqueria de Breda fèiem tertúlia amb la gent del poble”

“Era una novetat i un risc per part d’en Papitu (Josep Maria Benet i Jornet, el guionista de Ventdelplà) fer una sèrie ambientada completament en un poble, i la va encertar”, subratlla Vilarasau. “Els veïns de Breda es van bolcar amb Ventdelplà fent d’extres, ajudant en imprevistos... A la perruqueria de Breda, on ens maquillaven i ens pentinaven, fèiem tertúlia amb la gent del poble”, recorda l’actriu, que va interpretar el personatge protagonista de la sèrie, la Teresa, una metge que arriba al poble per fugir d’una relació molt tòxica. “La Teresa va superant els obstacles amb què es va trobant”, diu Vilarasau. “És una persona poc heroica, una supervivent. És més o menys el que som tots, oi?”

stats